Μπροστάρης και πρωταγωνιστής στην μεταπολεμική Ιστορία της Ελλάδος και της Κύπρου, όμως ουδείς τολμάει φανερά να μας πει ποιος ήταν στα αλήθεια ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας, με το παρατσούκλι ”Διγενής”. Δεν τον φέρνουν σε πρώτο πλάνο τον αρχηγό της οργάνωσης “Χ” στην Ελλάδα και της ΕΟΚΑ στην Κύπρο. Δεν φωτίζουν, όχι ακριβώς τη δράση του, που δεν μπορεί να αγνοηθεί, αλλά αποφεύγει η Ιστορία και η παραϊστορία να τον…χαρακτηρίσει.
Απαντήσεις υπάρχουν, όμως ποια αξία έχουν όταν δεν ακουμπάνε σε ντοκουμέντα. Το ζητούμενο, άλλωστε, δεν είναι ο σκοτεινός(;) ρόλος του Κύπριου στρατιωτικού που αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων της Αθήνας. Εκείνο που αξίζει να σημειώσει κανείς για ένα πρόσωπο τιμημένο και από την Ελλάδα και από την Κύπρο, αρχηγό σε εθνικές υποθέσεις αιχμής, είναι ότι προκαλούσε ερωτηματικά τόσο στον Μακάριο, όσο και στον Έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.
Δεν κατάλαβα. Ήταν καθαρός ο Μακάριος και ο Παπανδρέου;
Ό,τι πιο ύποπτο και αντιλαϊκό ήταν η αντικομουνιστική “Χ” με αρχηγό τον Γρίβα. Στη γερμανική κατοχή δεν υπήρχε βαρύτερη ύβρις από το να αποκαλέσεις “Χίτη” έναν πατριώτη. Γιατί ήταν οι συνεργάτες των Γερμανών, με γερμανικό οπλισμό, αυτοί που δεν ήθελαν να κερδίσει το αριστερό ΕΑΜ. Στην καθοριστικότατη Μάχη της Αθήνας, το Δεκέμβριο του 1944, μόλις είχαν φύγει οι Γερμανοί, οι κυβερνητικοί και με Γρίβα κέρδισαν τον από το ΚΚΕ ελεγχόμενο ΕΛΑΣ.
Ο Γρίβας είχε πολεμήσει στη Μικρασιατική εκστρατεία και παρασημοφορήθηκε, γι’ αυτό τον έστειλαν να φοιτήσει στη Γαλλική Ακαδημία Πολέμου. Διακρίθηκε ως επιτελάρχης μεραρχίας στο Αλβανικό μέτωπο, στην ιταλική εισβολή. Το 1955 πάει στην Κύπρο και φτιάχνει την ΕΟΚΑ, αυτός είναι αρχηγός στρατιωτικός, ο Μακάριος πολιτικός. Τον επικηρύσσουν οι Άγγλοι. Ο ήρωας. Ο θρύλος. Αυτός που έφτιαξε μετά και την ΕΟΚΑ Β’ και του χρέωσαν τον “Ατίλα” της Κύπρου. Πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 1974 και τον έθαψαν στην Κύπρο.
Διαβαστε ακομα: