Ξαφνικά οι δρόμοι γεμίζουν από κόσμο. Από τη μία στιγμή στην άλλη. Ο λαός ξεσηκώνεται και βγάζει έναν απίστευτο ενθουσιασμό, μέχρι ο ίδιος ο κόσμος να απορεί. Σκηνές πρωτοφανείς, χωρίς υπερβολή. Άνθρωποι σε κατάσταση μανίας, παράκρουσης, καταστρέφουν οτιδήποτε θυμίζει το κομουνιστικό καθεστώς στην Βουλγαρία. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα, τόσο εύκολα. Ανετράπη ο δικτάτωρ Τόντορ Ζίβκωφ.
Τι έγινε; Δουλειά των κομουνιστών. Αυτοί αποφάσισαν να τελειώσουν τον κομουνισμό. Δεν έγινε καμία επανάσταση. Ούτε ο λαός αποφάσισε να αλλάξει τα πράγματα. Ποιος λαός; Ποιοι λαοί. Αυτά θα τα πουν οι αφελείς, οι ρομαντικοί, οι παραμύθηδες, οι απατεώνες.
Πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι… λαοί σ’ όλη την Ανατολική Ευρώπη ταυτόχρονα στασίασαν ενάντια στις ηγεσίες των κομουνιστικών κομμάτων, στα οποία είχε δοθεί το γκουβέρνο μετά τον πόλεμο; Σα σήμερα 10 Νοεμβρίου, το 1989, δόθηκε το σύνθημα στη Σόφια. Και στο πητς φυτίλι ξεχύθηκαν στις κεντρικές λεωφόρους οι Βούλγαροι, λες και ένα τεράστιο φίδι γεννήθηκε σε μήκος χιλιομέτρων στους δρόμους.
Στην Ρουμανία με συνοπτική διαδικασία εκτέλεσαν τον Νικόλαο Τσαουσέσκου. Στη Βουλγαρία κρατούσα τον Θόδωρο Ζίβκωφ σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ποια ήταν η συνέχεια; Φοβερά πράγματα. Γίνονται εκλογές στην Βουλγαρία και τις κερδίζει το… δεξιό κόμμα που ξεφύτρωσε από το πουθενά. Εκλεγμένος πρόεδρος της δημοκρατίας κάποιος Ζέλεφ (1935- 2015), διαγραφείς μέλος του Κ.Κ., ένας καθηγητής φιλοσοφίας, ανθρωπάκος, σεμνός, έντιμος, μια φορά τον τράκαρα στο αεροπλάνο στην Αθήνα για τη Σόφια και ταξίδευε σε οικονομική θέση. Οι υπουργοί, όμως, οι δεξιοί, που ανέλαβαν μια σακατεμένη οικονομία, το ‘ριξαν στις χοντρές αρπαχτές. Ό,τι φάνε.
Ποια αλλαγή; Μετά από ενάμισυ χρόνο πέφτει η δεξιά μετακομουνιστική κυβέρνηση στην Βουλγαρία και τις εκλογές τις κερδίζει το… κομουνιστικό κόμμα, το ”σοσιαλιστικό” στο όνομα από το 1989. Αυτοί είχαν πάρει γραμμή από την Μόσχα να φάνε τον αρχικομουνίσταρο Ζίβκωφ, να αμολύσουν τον κόσμο στους δρόμους, αυτοί επανήλθαν στα πράγματα, αν δεχθούμε ότι είχαν σταματήσει να ελέγχουν τον κρατικό μηχανισμό. Ακόμα και σήμερα στην Βουλγαρία είναι πανίσχυρο το κομουνιστικό κόμμα, που κυκλοφορεί με ταμπέλα σοσιαλιστική. Συνήθως δικός τους είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας, δεν τα χαλάνε αν δεν γίνεται πρωθυπουργός από τη δική τους λίστα.
Μη λησμονούμε. Κομουνιστές, από φοιτητές μέλη του κόμματος, βαρβάτα στελέχη στο ΚΚ, κάτι Γκορμπατσώφ, Γιέλτσιν, Πούτιν, πρωταγωνίστησαν στις “αλλαγές” στη Ρωσία. Άσε τους ποιητές και τους τραγουδιστές να υμνούν τους αδάμαστους λαούς.
Διαβαστε ακομα: