Στην Ελλάδα, σ’ αυτό που λέγεται κράτος, ήταν γενική η πεποίθηση, σ’ όλο το ”συστημα”, από τα κόμματα μέχρι τους εκδότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ότι η 17Ν δεν παίζεται. Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της μακροβιώτερης στον κόσμο τρομοκρατικής οργάνωσης άρχισε με τη δολοφονία του Βρετανού αξιωματικού Στηβ Σώντερς, σα σήμερα 8 Ιουνίου, το 2000, στη Φιλοθέη. Ακριβώς από τότε, και στην πραγματικότητα χωρίς να περιμένουν την ”άδεια” των ελληνικών αρχών, στο παιχνίδι μπήκαν Άγγλοι αστυνομικοί, οι οποίοι άρχισαν να δουλεύουν με τρόπους εντελώς ξένους, άγνωστους στους ντόπιους συναδέλφους τους.
Αδίστακτοι όσο και τα μέλη της 17Ν οι Άγγλοι πράκτορες κατέφευγαν σε ακραίες, σε «ανήθικες» ενέργειες, μακριά από τον κώδικα ενεργειών κρατικής αρχής, προκειμένου να βρουν άκρη. Και τα κατάφεραν όταν συνελήφθη ο Σάββας Ξηρός, αφού έκανε τη μαλακία να του σκάσει στα χέρια ο πυροκροτητής.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται διότι οι Βρετανοί, που δεν γούσταραν να συνεργάζονται με τους Γερμανούς μυστικούς μπάτσους, είχαν ήδη ξεκινήσει έρευνες σε τρία ταμπλώ. Ένα, στο Παρίσι, διότι στη Liberasion δημοσιεύτηκε η προκήρυξη της 17N μετά την πρώτη της δολοφονία, του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Ουέλς. Δύο, στο στρατόπεδο Συκουρίου, απ’ όπου είχαν κλαπεί όπλα. Και, τρία, στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, που δεχόταν τα τηλεφωνήματα από την 17Ν, διότι αυτήν η ελληνική εφημερίδα ήταν το ”γραφείο τύπου” τρομοκρατών.
– Στο Παρίσι έγινε έρευνα στην Φοιτητική Εστία, την ελληνική, που είχε ιδρύσει ο Αδαμάντιος Κοραής. Ποιοι Έλληνες φοιτητές είχαν γεννηθεί μετά το 1945. Ψάξιμο έναν προς έναν. Κανονική ακτινογραφία. Πού βρίσκεται ο καθένας. Έτσι εντοπίσανε τον αρχηγό της 17Ν Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.
– Το ίδιο κόσκινο και μ’ όσους φαντάρους είχαν υπηρετήσει στο Συκούριο τα τελευταία χρόνια. Έρευνα έναν προς έναν.
– Τα ηχητικά ντοκουμέντα από το τηλεφωνικό κέντρο της Ελευθεροτυπίας ανέλαβαν να τα μελετήσουν Γερμανοί πράκτορες επειδή οι μυστικές τους υπηρεσίες διαθέτουν τα καλύτερα ηλεκτρονικά μηχανήματα.