Δεν έγινε πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία το 1996, σα σήμερα 31 Ιανουαρίου, όμως η χώρα μας βγήκε χαμένη. Ίσως ο πόνος της ήττας είναι μεγαλύτερος αν αυτή προκύψει χωρίς μάχη, χωρίς σύγκρουση. Τελικά, επενέβη η Αμερική και οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Τουρκία, έκαναν πίσω. Ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χόλμπρουκ σφύριξε λήξη στα Ίμια, η κρίση ξεφούσκωσε και ο Σημίτης, που παρίστανε τον πρωθυπουργό, από το βήμα της Βουλής ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.
Μεσάνυχτα 30 προς 31 Ιανουαρίου γίνεται έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Σημίτη και ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος, Πάγκαλος Θόδωρος στο όνομα, απουσιάζει διότι είναι παρών σε… κανάλι. Σε τηλεοπτική εκπομπή. Τελικά, έστω καθυστερημένα, έλαβε μέρος στη σύσκεψη, εκεί όπου έφθαναν συνεχώς πληροφορίες για τους Τούρκους κομάντος στα Ίμια.
Δύο ασήμαντες και ακατοίκητες βραχονησίδες είναι τα Ίμια στα Δωδεκάνησα, 3,8 ναυτικά μίλια από το Μποντρούμ, δηλαδή την Αλικαρνασσό της Τουρκίας. Τα βράχια αυτά που λέγονται Ίμια παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα το 1947 από τους Ιταλούς με τη Συνθήκη του Παρισιού. Οι Τούρκοι λένε τα δικά τους. Να, πως ξεκίνησε το έργο.
Χριστούγεννα 1995 ένα παπόρι τούρκικο κολλάει στα ρηχά νερά και βαράει σήμα κινδύνου. Πλησιάζει το λιμενικό μας για να βοηθήσει. «Ποιοι είστε εσείς;…» πουλάει τσαμπουκά ο Τούρκος πλοίαρχος: «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, άρα θα περιμένω να με τραβήξουν οι δικοί μου…». Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι ποιο ρυμουλκό θα προστρέξει στο τουρκικό φορτηγό, αλλά ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αμφισβητεί την ελληνικότητα των Ιμίων.
Στις 28 Δεκεμβρίου συντρίβεται ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, μετά από εμπλοκή με δύο δικά μας καταδιωκτικά. Χάρη στην ελληνική βοήθεια διασώζεται ο Τούρκος πιλότος.
Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου μετράει μέρες στο Ωνάσειο. Στις 19 Ιανουαρίου ο Σημίτης γίνεται πρωθυπουργός. Στις 26 ο πασοκτζής δήμαρχος Καλύμνου με τον αστυνομικό διευθυντή του νησιού, έναν παπά και δύο ακόμα μέλη του ΠΑΣΟΚ, σηκώνουν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα. Την άλλη μέρα, 27 Ιανουαρίου, με ελικόπτερο πατάνε τα Ίμια δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι, κατεβάζουν την ελληνική σημαία και σηκώνουν τουρκική κι όλη η «επιχείρηση» προβάλλεται από τουρκικό κανάλι. Στις 28 Ιανουαρίου περιπολικό του πολεμικού μας Ναυτικού κατεβάζει την τουρκική σημαία κι ανεβάζει την ελληνική. Τη νύχτα αποβιβάζονται στα Ίμια δύο Έλληνες βατραχάνθρωποι.
Στις 29 Ιανουαρίου ο Σημίτης σχεδόν απειλεί την Τουρκία, η πρωθυπουργίνα της οποίας Τανσού Τσιλέρ ζητάει… διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Και τουρκικά πολεμικά καράβια μπαίνουν στα ελληνικά νερά και πλησιάζουν τα Ίμια. Ξημερώματα 31 Ιανουαρίου 1996 δικό μας ελικόπτερο επισημαίνει δέκα Τούρκους κομάντος στα Ίμια. Από Αθήνα ζητάνε από το πλήρωμα του ελικοπτέρου να επιστρέψει στη βάση του. Αυτό δεν έγινε, διότι το ελικόπτερο έπεσε και οι τρεις αξιωματικοί σκοτώθηκαν. Λόγω κακοκαιρίας συνέβη το κακό, λένε. Όχι ότι καταρρίφθηκε από τους Τούρκους.
Δεν είπαμε την αλήθεια, γιατί καταρρίφθηκε το ελικόπτερο. Έπρεπε να γλυτώσουμε τη σύρραξη με τον Τούρκο. Τον νατοϊκό σύμμαχο μας.
Διαβαστε ακομα: