Γίνονται εκλογές στην Αγγλία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Σουηδία, την Ολλανδία, οπουδήποτε. Θα ασχοληθούν σχετικώς οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδος, η κυβέρνηση της Ελλάδος; Σε καμιά περίπτωση. Όχι σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά ούτε και σε Αλβανία και Σκόπια θα δουλέψουν οι ”κοριοι” από Ελλάδα μεριά. Οι ξένοι, όμως, ασχολούνται με τις εκλογές στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα! Αυτό δεν είναι καινούργιο. Οι καουμπόυδες της Ευρώπης, άλλωστε, είχαν λόγο στη χώρα μας από τότε που γίναμε “ανεξάρτητο” κράτος, μετά το 1821.
Χάνει τις εκλογές ο Τρικούπης, κερδίζει ο Δεληγιάννης κι αυτό δεν γουστάρει στην… Αγγλία. Στα ίσα οι Άγγλοι, κυβέρνηση και εφημερίδες τουε, στα τέλη του 19ου αιώνα εκβιάζουν, εκφοβίζουν και προειδοποιούν ότι δεν μας αρέσει αυτό το κόμμα, δεν κάνουμε κέφι αυτόν τον πολιτικό αρχηγό, διότι διαταράσσεται το status quo στην εγγύς Ανατολή. Στα ίσα. Και ξένοι πράκτορες αμολάνε φήμες ότι η Ελλάδα σκέπτεται να την πέσει στην Τουρκία.
Ο Δεληγιάννης γίνεται πρωθυπουργός, Δεκέμβριο του 1890, και διαβεβαιώνει την Τουρκία ότι δεν τρέχει τίποτα. Το ίδιο, εμπιστευτικά, ψιθυρίζει στους πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων, ενώ πασχίζει να διαλύσει τις πατριωτικές οργανώσεις στην Αθήνα που ξεσηκώνουν την Κρήτη να ενωθεί με την Ελλάδα.
Οι μεγαλονοικοκυραίοι, οι “διαπλεκόμενοι” της εποχής, η συνέχεια των κοτζαμπάσηδων της τουρκοκρατίας παίζουν με τον Δεληγιάννη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Τρικούπης είναι ο πολιτικός εκφραστής του λαού. Θέλουν, όμως, να εξοντώσουν πολιτικά τον Χαρίλαο. Γι’ αυτό στήνουν κατηγορία ότι έκανε αρπαχτές όσο ήταν πρωθυπουργός. Τι σημασία έχει αν είχαν δίκαιο; Λέμε τι συνέβαινε, τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ακόμα και στις μέρες μας. Πράγματα που τα έχουμε ζήσει, με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τα ειδικά δικαστήρια.