Μιλάνε τα γεγονότα στην Ιστορία. Κάνε τις κρίσεις σου, προχώρα στις ερμηνείες σου, βγάλε τα συμπεράσματά σου, όμως δεν αγνοείς τα γεγονότα, κύριε πίτουρα. Τα όρια του ελληνικού κράτους, μετά την επανάσταση του 1821, καθορίστηκαν με το “Νέο Πρωτόκολλο του Λονδίνου”, του οποίου οι τελικές αποφάσεις πάρθηκαν το 1830, σα σήμερα 22 Ιανουαρίου.
Παρακάτω. Οι τρεις “προστάτιδες” δυνάμεις αποφάσισαν ότι η Ελλάδα χρειαζότανε βασιλιά. Πολίτευμα μοναρχικόν. Βρήκανε κάποιον Λεοπόλδο, πρίγκηπα της Νάπολης της Ιταλίας, ο οποίος έστειλε έναν εκπρόσωπό του να συναντηθεί με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Να μάθει ο λεβέντης ποιας χώρας θα φορέσει το στέμμα.
Δεν άρεσε του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, του Κερκυραίου Καποδίστρια, η ιδέα να έχει πάνω από το κεφάλι του βασιλιά. Και με το δίκαιο του. Εγώ ανέλαβα το μαγαζί, σου λέει, εγώ προσπαθώ να βάλω μια τάξη στο χάος που παρέλαβα. Για να ελέγχει, μάλιστα, την κατάσταση ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας έφτιαξε δίκτυο κατασκόπων, πρακτόρων, ρουφιάνων. Και τούτη τη βρώμικη δουλειά την ανέθεσε στους δύο άχρηστους αδελφούς του, τον Βιάρο και τον Αυγουστίνο. Στη λίστα των “πληροφοριοδοτών” του κυβερνήτη ήταν και παπάδες, από ιερείς μέχρι μητροπολίτες.
Διαβαστε ακομα: