Πολιτικός του 1821 ήταν ο κύριος Ιωάννης Κωλέττης. Μάλιστα, κύριε. Όταν ξεσηκώθηκε η Ελλάδα για να ελευθερωθεί μετά από 400 χρόνια τουρκοκρατίας υπήρχαν πολιτικοί, και τότε . Ένα το κρατούμενο. Ο εν λόγω ελεεινός του κερατά ήταν αρχικομματάρχης, ιδρυτής κόμματος που το έλεγε “Της Φουστανέλλας”. Κανονικά το κόμμα του έπρεπε να το λέει “Φέσι με σαρίκι γαλλικό”. Γιατί;
Τρία ήταν τα κόμματα εκείνα τα χρόνια. Το “Γαλλικό”, αυτό της Φουστανέλλας του Κωλέττη, ο οποίος κυκλοφορούσε με τούρκικο φέσι. Το “Αγγλικό κόμμα” του αρχιπράκτορα Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Και το “Ρώσικο”, το οποίο υποστηριζόταν από το 90% των καπεταναίων. Μάλιστα, κύριε. Πώς να πάρει στα σοβαρά ο λαουτζίκος έναν αρχηγό κόμματος αν εκείνος δεν έχει από πίσω του μία μεγάλη ξένη δύναμη; Μία Αγγλία, μία Ρωσία, μία Γαλλία.
Ο Κωλέττης, από τα διαπρεπέστερα καθήκια που κυβέρνησαν την Ελλάδα, έτσι ή αλλοιώς ήταν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός στην απελευθερωμένη πατρίδα. Ο πρώτος συνταγματικός κυβερνήτης. Ο εκλεγμένος, βεβαίως με νοθεία. Γεννήθηκε το 1773 ή 1774 και πέθανε το 1847, σα σήμερα 17 Σεπτεμβρίου.
Διάβαζα πιτσιρίκι την εξωσχολική Ιστορία του τόπου μου κι αν τους είχα μπροστά μου κάποια χαμένα κορμιά, όπως τον Κωλέττη, ήμουν έτοιμος να τους σκοτώσω, να αδειάσω όλες τις σφαίρες επάνω τους. Φρικιαστικά πράγματα κάνανε οι άνθρωποι. Ποια Ελλάδα; Μη χάσουν την εξουσία. Μη μείνουν έξω από το παιχνίδι. Όχι να εκδιωχθεί ο Τούρκος κι αυτοί να μείνουν εκτός κόλπου.
Πανούργος ο Κωλέττης. Ο ραδιούργος. Ο αρχιφαύλος. Μέγας ρουσφετάκιας. Το χειρώτερο; Με πουστιές δεν δίσταζε να βάζει λόγια στους καπεταναίους, να σκοτώνονται μεταξύ τους, να μην ισχυροποιηθούν πολιτικά. Η Ελλάδα αγωνιζότανε ακόμα, το 1824, εναντίον του κατακτητή κι αυτή η χαμούρα, ο Κωλέττης με άλλους συμμορίτες έστησαν εμφύλιο πόλεμο! Μωραίτες κατά Ρουμελιωτών. Παπαφλέσσας κατά Κολοκοτρώνη. Κυβερνητικοί κατά μη κυβερνητικών οπλαρχηγών.
Γεννήθηκε στο γραφικό Συρράκο των Ιωαννίνων ο Κωλέττης, σπούδασε ιατρική στην Πίζα της Ιταλίας, έγινε γιατρός του γιου του Αλή Πασά, του Μουχτάρ, κι εκεί, στην αυλή των Ιωαννίνων πήρε τα πρώτα μαθήματα της δολοπλοκίας. Πριν ακόμα καθαρίσει η δουλειά με τον οθωμανό ο Κωλέττης ήταν μέσα σ’ όλα. Μη γίνει κάποια στραβή και μείνει εκτός κόλπου.
Διαβαστε ακομα: