Δεν βρίσκεις άκρη με τις υποκλοπές στα προσωπικά τηλέφωνα. Ούτε και ποτέ θα βρεθεί άκρη. Επειδή τις κάνουν… νόμιμα και για λόγους εθνικής ασφαλείας. Κι όχι κάποια παρακρατική, αλλά κρατική υπηρεσία. Η ΕΥΠ, μάλιστα με την άδεια του εισαγγελέα.
Δουλειά κάνουν οι άνθρωποι. Κι αν δεν έχουν δουλειά, βρίσκουν! Κάποιον, κάποιους να τους παρακολουθούν. Τι, δηλαδή; Να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια; Και με τον Ανδρουλάκη η επιχείρηση ήταν τυπικά καθ’ όλα εντάξει. Και με υπογραφή του αρμοδίου εισαγγελέα.
Είναι δυνατόν ο εισαγγελέας να εκτιμά ποιος πρέπει ή όχι να μπει στο… πρόγραμμα παρακολούθησης; Ούτε ο διοικητής της ΕΥΠ τυπικά και ουσιαστικά είναι σε θέση να αξιολογεί την επικινδυνότητα κάποιου. Με ποια προσόντα;
Οι αιτίες είναι μπόλικες. Ο τάδε π.χ. είναι ύποπτος για τρομοκρατία, βάλτον στην πρίζα. Ο άλλος είναι μπλεγμένος στο εμπόριο ναρκωτικών. Άλλος στο κύκλωμα που φέρνει παράνομους μετανάστες. Άλλος έχει επαφές με δικαστές, άρα μήπως δουλεύει στο παραδικαστικό κύκλωμα. Για πρόσεξε κι αυτούς τους δυο αξιωματικούς της αστυνομίας, σα να ανακατεύονται σε βρωμοδουλειές πορνείας, εκβιασμών, επαφών με μαφιόζους κλπ.
Υπογράφει ο εισαγγελέας αλλά δεν ξέρει τι… υπογράφει. Δεν αναφέρεται σ’ αυτόν το όνομα εκείνου τον οποίον θα παρακολουθήσουν, μόνο το νούμερο τηλεφώνου.
Η ΕΥΠ έχει εργαλεία σήμερα πολύ σύγχρονα. Και περισσότερα από χίλια κινητά τηλέφωνα και μαζί 500 σταθερά μπορεί να κατασκοπεύει ταυτόχρονα ο Μεγάλος Αδελφός. Κι αυτό κάνει. Είπαμε. Οι άνθρωποι δουλεύουν, δεν σκοτώνουν μύγες. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερους τους έχουν στην πρίζα. Για διάφορους και ποικίλους λόγους εθνικής σημασίας. Το 2021 ο εισαγγελέας υπέγραψε άρση του απορρήτου σε 15.475 τηλέφωνα.
Διαβαστε ακομα: