Τα συνθηματικά έχουν θέση στη γλώσσα αν δυο άτομα συνομιλούν και δεν θέλουν να προδοθούν. Να μην καταλάβει τι λένε ένας τρίτος, ο οποίος πιθανόν τους υποκλέπτει την τηλεφωνική συνομιλία τους. Για παράδειγμα, ο μεσάζων ενημερώνει τον πρόεδρο της ΠΑΕ ότι ρυθμίστηκε το ”θέμα”. Ποιο θέμα; Δεν αναφέρεται ότι ο διαιτητής της Κυριακής συμφώνησε να παίξει 30-70 σε βάρος της τοπικής ομάδας. Ότι ο δικαστής θα πάρει την απόφαση που συμφέρει τον επιχειρηματία.
Δεν θα γίνει λόγος για λεφτά, ούτε για ”πακέτα” στη συνομιλία, που θα κυλήσει όσο γίνεται σύντομα και… απονήρευτα. Αντί για εκατομμύρια ή χιλιάδες η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί πιθανόν να είναι ”κιβώτια” ή ”ένσημα” ή ”φάρμακα” ή ”προσκλήσεις” κ.α.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει πεθάνει από το Νοέμβριο του 2016 και ξαφνικά βγήκε στο αέρα μια άγνωστη ιστορία. Ότι μια κυρία, σε ρόλο μεσάζοντα, όπως ακούγεται σε ηχητικό ντοκουμέντο, του ζητούσε βιβλία για να τα δώσει ”βιβλία” στην πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, και πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού. Και ο μακαρίτης μεγαλοεπειχειρηματίας αρνούνταν να δώσει τα ”βιβλία”.
Το συνθηματικό ”βιβλία” τι κρύβει; Για ”βιβλία” γινόταν μια συνομιλία εκδότη εφημερίδας και του Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Ιούνιο του 2012, που καταγράφηκε από τον υπερκοριό της ΕΥΠ. Ο εκδότης ενημέρωνε τον εφοπλιστή ότι τα ”βιβλία” από κάποιον ”γιατρό” θα πήγαιναν στον Τσίπρα, τότε αντιπολίτευση. Το διάλογο εκδότη- Μαρινάκη για τα ”βιβλία” στον Τσίπρα αποκάλυψε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος τον Ιούνιο του 2016, όταν ο πρόεδρος του Σύριζα ήταν ήδη πρωθυπουργός.
Τελικά. Τι να σημαίνουν τα ”βιβλία”;
Διαβαστε ακομα: