από τον στήβεν αβραμίδη
Τρέχει το παιδί στο μπαμπά του και ρωτάει:
– Μπαμπά, ποια είναι η διαφορά του θεωρητικώς και του πρακτικώς;
«Αγόρι μου, πήγαινε ρώτα την αδερφή σου αν θα πηδιόταν με κάποιον άγνωστο για ένα εκατομμύριο δραχμές», απαντάει ο πατέρας. Μετά από λίγο γυρνάει το παιδί και ανακοινώνει στον πατέρα του ότι εισέπραξε καταφατική απάντηση.
– Ωραία. Τώρα πήγαινε και ρώτα τη μάνα σου αν θα έκανε το ίδιο, για δύο εκατομμύρια δραχμές.
Το παιδί πηγαίνει, ρωτάει, ξαναγυρνάει στον πατέρα του και του λέει ότι και η μαμά είπε ναι. «Όμως ρε μπαμπά, ακόμα δεν έχω καταλάβει τη διαφορά του θεωρητικώς και του πρακτικώς».
– Ακου αγόρι μου. Θεωρητικώς έχουμε τρία εκατομμύρια δραχμές στο σπίτι. Πρακτικώς έχουμε δύο πουτάνες.
Σήμερα θα λέμε μόνο ανέκδοτα. Συντηρούμε κράτος για την προστασία, την ασφάλεια και την ευημερία μας. Δηλαδή κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Πραγματικά με την κυβέρνηση Καραμανλή και την αντιπολίτευση Παπανδρέου, η Ελλάδα δεν θα πεθάνει ποτέ. Ό,τι και να κάνουν, ο πολίτης δεν πτοείται. Έμαθε πια. Η οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι για να κουκουλώνει σκάνδαλα. Η αντιπολίτευση θ’ αρχίσει μόλις βρεθεί χώρος στέγασης των συνέδρων.
Θεωρητικώς ο λαός ψηφίζει την αρεστή του ιδεολογία μ’ αυτό ή το άλλο κόμμα, και τους πολιτικούς από τους οποίους θέλει να διακυβερνηθεί. Πρακτικώς ψηφίζει τους κολλητούς των πολιτικών, τους συγγενείς τους, και τις γκόμενες τους. Αυτούς με τυπικό προσόν ένα πτυχίο μέσης εκπαίδευσης, για να φαίνονται κατώτεροι των υπουργών. Οι οποίοι έχουν ουσιαστικό προσόν την απόλυτη, μέχρις αυτοκτονίας, αφοσίωση στην κομματική ηγεμονία. Επομένως δικαιούνται να διαχειρίζονται τα χρήματα μας. Και να τα σπρώχνουν στις κατάλληλες μεριές, ή να τα τρώνε κατά βούληση. Θεωρητικώς έχουμε δημοκρατία. Πρακτικώς έχουμε ανεξέλεγκτη ασυδοσία των γενικών γραμματέων των υπουργείων.
Πώς να μπει αξιόλογος άνθρωπος στα κόμματα και κατόπιν στον υπουργικό μηχανισμό; Τον φάγανε λάχανο. Γιατί τα κόμματα δεν προσλαμβάνουν μέσω ΑΣΕΠ; Ρε παιδιά, το ΑΣΕΠ εξυπηρετεί το θεωρητικώς. Δεν εξυπηρετεί την πρακτική συγγενική ληστοσυμμορία.
Υπάρχουν όμως και κάποια όρια. Δεν μιλώ για λεφτά, αφού φαίνεται ότι ο Έλληνας είναι υπεράνω. Μιλάω για σεξ και κατάχρηση εξουσίας. Διότι, κύριε τάδε, όταν έχεις τέτοια δύναμη, μπορείς να έχεις την καλύτερη γκόμενα. Κάνεις ένα τηλέφωνο ή ανοίγεις τις πίσω σελίδες έγκριτων εφημερίδων. Δεν πας να γαμήσεις αδιόριστες ή συμβασιούχες αντίστοιχα κακάσχημες με σένα. Ούτε εκβιάζεις για να γαμήσεις, ώστε να μην πληρώσεις κιόλας, γνήσιε τρακαδόρε Ελληνα. Διότι γαμάς θεωρητικώς. Πρακτικά βουτάς από το μπαλκόνι και δεν φτάνει πόσα χρήματα έφαγες κι είσαι σα μπαλόνι, αλλά και πόσα μου τρως στα νοσήλεια σήμερα, αύριο στη φυλακή, και βέβαια μεθαύριο, σαν διευθυντής κάποιας ΔΕΚΟ.
Θεωρητικώς επίσης έχουμε οράματα και προεκλογικές εξαγγελίες. Πρακτικώς έχουμε την απόλυτη ξεφτίλα, της ξεφτίλας, ώ ξεφτίλα, που οδηγεί σε διάλυση σκέψης, κρίσης, συνείδησης, και πλήρες ξεχαρβάλωμα στοιχειώδους ηθικής. Κι έχουμε και νόμο για σεξουαλική παρενόχληση. Κι έχω και κάποιους που λένε ότι ο δημόσιος τομέας είναι πιο ανθρώπινος.
Τους γραμματείς που κάνουν κουμάντο, τους είχαμε δει προεκλογικά; Αν μας τους είχανε παρουσιάσει μπορεί και να τους κόβαμε. Μετά θα αναλάμβανε ο καθένας την ευθύνη του. Τώρα όλοι έκπληκτοι. Δήθεν δηλαδή. Διότι όλοι είμαστε στον τάφο. Τρώμε τα σκατά που ως γνωστό κυλάνε προς τα κάτω, αλλά κανείς δεν θέλει να αλλάξει το βόθρο στον οποίο πλέει, κι επιπλέει αναπνέοντας μ’ ένα καλαμάκι το βουτάνιο και τα λοιπά ρυπογόνα στοιχεία του ελληνικού νέφους. Νέφος υπάρχει παντού. Όχι μόνο στην Αθήνα. Είναι ο Θερμαϊκός, το μετρό της Πάτρας, ο δακτύλιος του Ηρακλείου, το έργο στο Μαλλιακό και τα λοιπά έργα για το καλό του λαού, θεωρητικά. Πρακτικά αν μας δοθούν κρατικά λεφτά, σκάμε.
Πάμε στη δικαιοσύνη. Δικάζει ο δικαστής,αυτή είναι η καθημερινότητα του. Σκέφτεται την γυναίκα του, την πιθανή γκόμενά του, το μισθό του ή την παραδικαστική επιθυμία του; Τη νεαρή με τις ζαρτιέρες, που άνετα θα μπορούσε και να είναι δική του, αρκεί να εφάρμοζε το θεωρητικώς. Το πρακτικώς μπορεί να το αφήσει για τα παιδιά μας.
Θεωρητικώς οι άνθρωποι που διοικούν είναι υπεύθυνοι. Κι άλλο ανέκδοτο είπαμε. Ποιό; «Εγώ έκανα το σωστό κατά τη γνώμη μου, δέχομαι τα πάντα, κάθε κατηγορία και είμαι έτοιμος να υπερασπισθώ τον εαυτό μου και τις επιλογές μου». Πρακτικώς όμως, όταν πηδάς από το μπαλκόνι ή παθαίνεις εγκεφαλικό στο δικαστήριο για τα Pampers, είσαι εντελώς ανεύθυνος για μένα που πληρώνω φόρους για νοσοκομεία, υπουργεία, ή αστυνομία που ερευνά DVD. Διότι πρακτικά τους όρχεις μου τους πιάνω και μόνος μου. Γενική γραμματεία για να τα πιάσω δεν μου χρειάζεται. Είναι φυσική, πρακτική κίνηση. Δεν είναι κοινωνική, θεωρητική.
Φοβερό. Τόσοι άνθρωποι ικανοί να μην μπορούν να αυτοκτονήσουν. Ένα έργο τζάμπα να μην το φέρνουν σε πέρας. Μήπως επειδή ήταν τζάμπα; Μπορεί, δεν αποκλείεται. Ανέκδοτα λέω, θεωρητικώς. Πρακτικώς όμως, όχι ανέξοδα. Διότι η κομματική παρτούζα καλό θα ήταν να περιορισθεί στα συνέδρια και στις εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές, ή στις ομάδες εργασίας της βουλής, που το καμάκι και το γαμήσι καλύπτεται πίσω από μούσια, μουστάκια και λοιπές μεγαλοστομίες frontmen αχυράνθρωπων. Που για να καλυφθούν οι ίδιοι θα τα φορτώσουν όλα σε μια χρόνια γκόμενα, που όπως και η νόμιμη σύζυγος, ανεχόταν κέρατα για να την βγάλει. Κανονικό Κωσταλέξι δηλαδή. Άει στο διάολο επιτέλους. Η αυτοκτονία δεν σας βγαίνει. Γιατί δεν χρησιμοποιείτε τις γραβάτες σας (φώτο);
Το κείμενο του Στήβεν δημοσιεύτηκε στον ”ΦΙΛΑΘΛΟ” στις 12 Ιανουαρίου 2008
Διαβαστε ακομα: