Δεν περνά μήνας που να μην ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Πότε για τον κοροναιό, πότε για τα εθνικά θέματα, πότε για το προσφυγικό. Τόσο μεγάλη σημασία δείχνει να αποδίδει στο θεσμό, τόσο μεγάλες προσδοκίες υπαινίσσεται ότι τρέφει για τα αποτελέσματα μιας σύσκεψης κορυφής υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν δείχνει να πείθεται και αντί για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, επέλεξε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς από το βήμα της Βουλής στις 15 Ιανουαρίου.
Σε μία τελευταία προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις ο Αλ.Τσίπρας επισκέφθηκε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και εξήγησε για ποιους λόγους επιβάλλεται η σύγκληση του οργάνου. Θα απέφυγε, όμως, να της πει πόσο αναποτελεσματικό και μάλλον άχρηστο θεωρούσε το όργανο αυτό, αρνούμενος για το λόγο αυτό όταν ήταν πρωθυπουργός να το συγκαλέσει για το θέμα των Πρεσπών, όπως του ζητούσε φορτικά η τότε αντιπολίτευση..
Ας δούμε, λοιπόν, ποια ήταν η γνώμη του Αλέξη Τσίπρα για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, για το οποίο μίλησε με αφορμή το θέμα των Πρεσπών στη δημόσια τηλεόραση στις 14 Ιουνίου 2018:
«Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είναι ένα άτυπο όργανο. Δεν είναι ένα θεσμικά κατοχυρωμένο όργανο στο οποίο παίρνονται αποφάσεις και για να αλλάξουν πρέπει να ξανασυγκληθεί για να αλλάξουν αυτές οι αποφάσεις. Εγώ αποφάσισα σε αυτήν την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσω τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά να μην προχωρήσω μέσα από αυτήν τη διαδικασία του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών γιατί έχω μια πολύ κακή εμπειρία. Το έχω συγκαλέσει τρεις φορές. Και έχω καταλάβει, δεν θέλω να αναφερθώ σε πρόσωπα συγκεκριμένα, ότι δεν έχει κανένα νόημα, και ορισμένοι εξ όσων συμμετέχουν σ΄αυτό δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση της ευθύνης».
Την χαμηλή εκτίμηση του για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έκρυψε ούτε στη συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι ΟPΕΝ στις 9 Ιανουαρίου 2019. Είχε ρωτηθεί για ποιο λόγο δεν κάλεσε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους υπολοίπους αρχηγούς, για να τους ενημερώσει:
«Δυο φορές τους κάλεσα. Μα, δυο φορές τους κάλεσα στο γραφείο μου όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το μακεδονικό».
Η παρουσιάστρια του επισήμανε ότι η ερώτηση της αφορούσε τη σύγκληση του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι την ενημέρωση τους στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλ.Τσίπρας απάντησε απαξιώνοντας εντελώς το Συμβούλιο:
«Έχετε εσείς καμία αίσθηση ότι αν συγκαλούσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα συμβούλιο των οκτώ, με την παρούσα σύνθεση των οκτώ αρχηγών, θα έβγαινε κάποιο αποτέλεσμα; Έχω την εμπειρία τέτοιων συμβουλίων και είναι απόλυτα ειλικρινής η απάντηση αυτή».
Παρόλα αυτά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στο τελευταίο 12μηνο έχει καταθέσει 10 προτάσεις για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, εισηγούμενος κοινή πολιτική για την πανδημία, τα ελληνοτουρκικά, το προσφυγικό και την ευρωπαϊκή πολιτική. Τι άλλο μένει:
Ή άλλαξε γνώμη για το Συμβούλιο ή δεν έχει τι άλλο να προτείνει ή, τέλος καλλιεργεί το έδαφος για,,, συγκυβέρνηση!
Διαβαστε ακομα: