Τι κορόιδεψε ο Τούρκος πρόεδρος; Κορόιδεψε την ελληνική οικονομική δυσπραγία (γράψε χρεοκοπία, δεν θα μαλώσουμε γι’ αυτό), του 2010 χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες ”ζητιάνους της Ευρώπης”, μόνο και μόνο επειδή ζήτησαν την οικονομική βοήθεια των εταίρων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία βοήθεια που της δόθηκε απλόχερα (έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας), αφού αυτός είναι ο προορισμός μιας Ένωσης Κρατών, να βοηθάει τα μέλη της που έχουν ανάγκη.
Τι λούζεται σήμερα ο Τούρκος ηγέτης; Λούζεται αυτό ακριβώς που κορόιδευε το 2010, την έλλειψη ρευστού , που αναγκάζει τη χώρα του να έχει βγει αυτή τώρα τη ζητιανιά για να στηρίξει την παραπαίουσα τουρκική λίρα που μέσα σε μόλις ένα χρόνο έχει χάσει το 50% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ.
Πείνα και των γονέων στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της γειτονικής χώρας, που έχουν χάσει τη μισή αγοραστική τους δυνατότητα και όταν παραπονούνται στον πρόεδρο της χώρα τους, εισπράττουν μία αυστηρή αποδοκιμασία μαζί με ένα φακελάκι τσάι – προφανώς για να ξεγελάσουν την πείνα τους. Το είδαμε κι αυτό σε ζωντανή μετάδοση.
Ο Ερντογάν άρχισε να κοροϊδεύει την Ελλάδα το 2010 και έκτοτε δεν έχασε καμιά ευκαιρία να τα βάλει με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς Οίκους που δεν άφηναν την Ελλάδα να πτωχεύσει. Ακόμη κι όταν φάνηκε ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας είχε παρέλθει, εκείνος επέμεινε να θεωρεί τη χώρα μας τελειωμένη.
6 Ιουνίου 2018: Σε προεκλογική του ομιλία του χαρακτήρισε την Ελλάδα «χρεοκοποημένη» και «τελειωμένη», χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους δρόμους στη χώρα μας. «Οι γείτονές μας στην Ελλάδα έχουν χρεοκοπήσει, είναι τελειωμένοι, ωστόσο έχει αναβαθμιστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα. Αυτοί (σ.σ.: οι Έλληνες) έχουν βυθιστεί, έχουν καταρρεύσει και τους σώζετε αναβαθμίζοντάς τους; Δείτε τους δρόμους και δείτε πώς είναι», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
25 Ιουνίου 2018: « Aφήστε τους αυτούς (τους οίκους), αυτοί είναι ακροβάτες. Αυτοί να με συγχωρείτε- τη γείτονα που χρεωκόπησε και τελείωσε, ξέρετε, την ανέβασαν 4 βαθμίδες. Αυτοί παίρνουν δανεικά και με αυτά ζουν. Με συγχωρείτε αλλά δεν μπορούν να πληρώνουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και ξαφνικά την ανεβάζουν 4 βαθμούς. Πώς γίνεται αυτό; Για την Ελλάδα λέω.”
« Ό,τι χόρτο κοροϊδέψεις, στην αυλή σου θα φυτρώσει». Σοφόν. Και ω του θαύματος: Στις 10 Οκτωβρίου η ισπανική εφημερίδα Atalayar έγραψε πως ο πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε τη Ντόχα του Κατάρ για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες. Όπως εξήγησε «το να πολεμάς σε μια μάχη χωρίς υποστηρικτές είναι από μόνο του περίπλοκο, αν όμως έχεις και πολλά ανοιχτά μέτωπα και η χώρα σου είναι σε μια συνεχή ύφεση την ώρα μάλιστα που υπάρχει και η δαμόκλειος σπάθη των πιθανών κυρώσεων από την ΕΕ, η ανάγκη για συμμαχίες αποτελεί μονόδρομο αν θέλεις να επιβιώσεις » .
Τον περασμένο Μάιο, το διεθνές πρακτορείο Reuters είχε αποκαλύψει ότι η Άγκυρα είχε ανοίξει μεγάλο κύκλο συνομιλιών με ξένα οικονομικά κέντρα, όπως το Τόκιο και το Λονδίνο, το Κατάρ και η Κίνα «αναζητώντας» ξένη χρηματοδότηση, για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας δεύτερης νομισματικής κρίσης μέσα σε δύο χρόνια.
Η Ελλάδα θα μπορούσε άνετα να επιστρέψει σήμερα τα πυρά. Η γλώσσα μας διαθέτει μεγάλο πλούτο χαρακτηρισμών για όσους περιφέρουν από χώρα σε χώρα τον δίσκο της επαιτείας: ζήτουλες, διακονιάρηδες, επαίτες, ψωμοζήτες, σακουλέδες.