Αξίζει να σταθεί κανείς στο διάγγελμα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδος, το 1833 που ήρθε στην πατρίδα μας ως αντιβασιλεύς, επειδή ήταν ακόμα ανήλικος. Αυτονόητο ότι δεν το έγραψε ο ίδιος το διάγγελμα, και δεν θα το έγραφε έστω κι αν γνώριζε ελληνικά. Το παιδί νευρωτικό και εντελώς άπειρο την τύφλα του ήξερε.
Ασφαλώς δεν έχει κανένα νόημα να κατηγοράμε τη μούμια εξουσίας, τον αντιβασιλέα Όθωνα. Ό,τι λέμε έχουν σκοπό να καταγραφεί ψυχρά και αντικειμενικά το πολιτικό σκηνικό, δηλαδή η απόλυτη εξάρτηση του νέου κράτους από τις ”μεγάλες δυνάμεις”, την Αγγλία, την Γαλλία, την Ρωσία. όλες με καθεστώς μοναρχίας.
Ο Όθων, λοιπόν, στο κείμενο που ”υπογράφει” δεν αναφέρει καν τη λέξη ”ελευθερία”- μη πάρουν αέρα τα μυαλά των Ελλήνων μετά από 400 χρόνια τουρκοκρατίας. Από την άλλη, ο Όθων δεν παραλείπει να σημειώσει πως έχει την εμπιστοσύνη των ”ξένων δυνάμεων” χάρη των οποίων επετεύχθη η καταστροφή των οθωμανών. Δέχομαι, προσθέτει ο Όθων, το στέμμα διότι εσείς οι Έλληνες με προτιμήσατε με… ελεύθερη εκλογή κι εγώ θα προστατεύσω τη θρησκεία σας”.
Απ’ εκεί ξεκινήσαμε, σύντροφοι. Δηλαδή; Κάναμε… δημοψήφισμα για να φέρουμε Γερμανό βασιλιά με δική του φρουρά, κανονικό στρατό από την Βαυαρία, διότι όλοι οι αγωνιστές του 1821 είχαν πεθάνει, και μας διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να ορίσει επίσημη θρησκεία τον καθολικισμό.
Σα σήμερα 7 Μαίου το 1832 με τη ”Συνθήκη του Λονδίνου” ορίζεται αντιβασιλεύς ο 17χρονος Όθων, ο οποίος το 1836 παντρεύτηκε στη Γερμανία την κατά τρία χρόνια νεώτερη του πριγκηποπούλα Αμαλία (φώτο). Το ζευγάρι δεν έκανε παιδιά. Παίζει η υποψία ότι ήταν σεξουαλικά ανίκανος ο Όθων. Τελικά, μετά από ιατρικές έρευνες και θεωρίες, το πιθανότερο είναι η αδυναμία να συνουσιαστεί η βασίλισσα, λόγω ανατομικού της προβλήματος. Το κορίτσι αγαπούσε τον Όθωνα, της άρεσε να ασχολείται με φιλανθρωπίες και κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά δεν αποκλείεται να πέθανε παρθένα, σύμφωνα με νεκροτομή από ιατροδικαστή τη χρονιά του θανάτου της, το 1875.
Το ζήτημα το έψαξαν γυναικολόγος, κυτταρολόγος και ουρολόγος. Ήταν πράγματι πολύ στενή η Αμαλία; Τόσο σφικτή, μέχρι που υποστηρίζεται να στερούνταν κόλπο, και δεν ήταν η στενότητα στο αιδοίο της η αιτία. Αν, τελικά, διαπιστώσουν γιατί έμεινε απείρακτη η Αμαλία, ας μας ενημερώσουν σχετικώς.
Διαβάστε ακόμα: