Όσο ζούμε, και όσα χρόνια θα ζουν τα παιδιά μας, και τα παιδιά των παιδιών μας, το όνομα Winston Churchill όλο και με κάποια ευκαιρία θα το συναντούν. Πέρα από ό,τι έχουν κάνει οι ίδιοι στη ζωή τους, κι αν πράγματι επηρέασαν και τη δική μας ζωή, θετικά ή αρνητικά, υπάρχει μια ενδεκάδα ανθρώπων του περασμένου αιώνα, οι οποίοι πάντα θα αποτελούν άτομα αναφοράς. Ίσως διότι για κάποιους λόγους κουβαλάνε ένα μαγνητισμό και ο κόσμος εκδηλώνει γι’ αυτούς ένα ανεξήγητο ενδιαφέρον.
Ο Ωνάσης, η λαίδη Νταϊάνα, ο Έλβις Πρίσλεϋ, η Τζάκυ Κένεντυ, η Μαίρυλιν Μονρώ, ο Χίτλερ, η Κάλας κ.α. Μέσα σ’ αυτά και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ (στη φώτο, στη θαλαμηγό του Ωνάση), ο οποίος γεννήθηκε σε ανάκτορο Νοέμβριο του 1874 και πέθανε το 1964, σα σήμερα 24 Ιανουαρίου με αυτή την τελευταία κουβέντα στο στόμα:
-Τα βαρέθηκα όλα…
Τι βαρέθηκε; Να γράφει κι άλλα βιβλία, εκτός από τα 20, κατά βάση ιστορικά ο δημοσιογράφος, στρατιωτικός, πολιτικός σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ, βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1953. Να φουμάρει πούρα, που τα έμαθε νεαρός στην Κούβα και ποτέ δεν τα ξέμαθε. Υπολογίζεται ότι κάπνισε περισσότερα από 300.000 πούρα, στο μέγεθος… Τσώρτσιλ, 178 χιλιοστών μήκος, 18,65 διάμετρο. Βαρέθηκε μήπως να θυμάται την πολιτική του δράση αυτός, ένας από τους πρωταγωνιστές του πολέμου, της ήττας του Χίτλερ και της μοιρασιάς της Ευρώπης.
Εκπλήξεις δεν έχουν γίνει μόνο στο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Μετά τον πόλεμο, ο του συντηρητικού κόμματος πρωθυπουργός της Αγγλίας Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο αποκαλούμενος ”πατέρας της νίκης” χάνει τις εκλογές του 1945. Η πιο μεγάλη έκπληξη στην Ιστορία της πολιτικής.
Στα 19 του ο Winston Leonard Spencer-Churchill είναι πρωτοετής στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία. Μετά από δυο χρόνια, το 1895 με στολή αξιωματικού και ως πολεμικός ανταποκριτής βρίσκεται στις Ινδίες, την Αφρική και την Κούβα. Βουλευτής εξελέγη το 1900 και υπουργός των Ναυτικών το 1911. Την ήττα την γνώρισε στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο από την Τουρκία.
”Δεν θα παραδοθούμε ποτέ!” η ιστορική φράση του Άγγλου πρωθυπουργού το 1940, όταν ο Χίτλερ απειλούσε τους πάντες. Όταν έχασε τις εκλογές ο άνθρωπος που ”κράτησε” την άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία, έκανε την εξής δήλωση:
– Ευχαριστώ τον λαό για την καλοσύνη που έδειξε στον υπηρέτη του…
Μετά τις επιτυχίες των Ελλήνων στον πόλεμο της Αλβανίας το 1940, ο Τσώρτσιλ έστειλε μέσω ραδιοφώνου το εξής μήνυμα: ”Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες”.
Ο Τσώρτσιλ, τούτη η αλησμόνητη φιγούρα, εξελέγη πάλι πρωθυπουργός το 1951, για μια ακόμα τετραετία. Δική του κουβέντα κι αυτή: ”Ο καπιταλισμός έχει ένα μόνιμο ελάττωμα, την άνιση κατανομή του πλούτου. Ο σοσιαλισμός έχει ένα σταθερό προτέρημα, την ίση κατανομή της φτώχειας”.
Διαβάστε ακόμα: