Στην Αθήνα ήρθε ο στρατάρχης Χαφτάρ. Στρατάρχης βέβαια, όχι απλά στρατηγός με όσα αστέρια του φορέσουν ή ο ίδιος κοτσάρει στη στολή του. Στρατάρχης, διότι είναι το Νο 1 στο κουμάντο της μιας πλευράς στον εμφύλιο της Λιβύης. Στο β΄γύρο, από τον Μάρτιο του 2019 του αδελφοκτόνου πολέμου στη χώρα που δεν βρήκε την ησυχία της μετά την εποχή του Καντάφι.
Το 1969 σε ηλικία 27 χρονών έκανε το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Λιβύη κι έγινε δικτάτορας ο μισότρελος Καντάφι, που τον σκότωσαν σα ρεμάλι του δρόμου το 2011, αφού είχε ξεσπάσει εμφύλιος στη χώρα. Κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο τάφος του, κάπου στην έρημο, διότι αυτοί που τον έθαψαν έχουν πάρει όρκο σιωπής στο Κοράνι. Η κουβέντα για τον Χαφτάρ…
Στα 26 του ο 77χρονος σήμερα στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ είχε λάβει μέρος στην ”επανάσταση” υπό τον Καντάφι, όπου ανετράπη ο βασιλιάς της Λιβύης. Στη συνέχεια δούλεψε με την CIA, έγινε πολίτης των ΗΠΑ, έκανε πέντε γιους, και για να μη λέμε πολλά, ήταν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης το 2015. Ο αντίπαλος του, ο πρωθυπουργός της Λιβύης σήμερα, ο 60χρονος αρχιτέκτονας Φαγέζ Αλ Σαράζ, από πολύ πλούσια οικογένεια, είναι τουρκικής καταγωγής.
Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε τι σημαίνει εμφύλιος. Είναι πιο βρώμικος πόλεμος από τον κανονικό, εκείνον κόντρα στον εξωτερικό εχθρό. Μόλις τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δείχνει να ξεπερνάει τα τραύματα του εμφυλίου, που ”τυπικά” έληξε το 1949 και συνεχίζει να λειτουργεί, όχι μόνο στη μνήμη, εφιαλτικά.
Με τον τσαμπουκά του ο Ερντογάν σέρνει την Ελλάδα να εμπλακεί ”διπλωματικά” στον εμφύλιο της Λιβύης. Μπλέξαμε.
Κάτι τελευταίο. Διέρρευσε ότι η αντιτρομοκρατική είχε την ευθύνη της ασφάλειας του στρατάρχη στη συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών στην Αθήνα. Ελλιπής πληροφόρηση. Τον Χαφάρ δεν έχασαν από τα μάτια τους και δικοί του κομάντος.
Διαβάστε ακόμα: