«Ήθελα ένα παιδί…» είχε πει στα 84 του ο Κώστας Βουτσάς, κατασυγκινημένος στα σοβαρά, όχι υποδυόμενος ρόλο στο θέατρο. Δεν το ήθελε μόνον αυτός, το ήθελε και το παιδί που θα γεννηθεί. Γι’ αυτό μετά από 15-20 χρόνια, όταν ο πατέρας θα είναι 100-110 χρονών δεν πρόκειται να του πει «Ρε, μπαμπά, γιατί με γέννησες χωρίς να με ρωτήσεις αν ήθελα μπαμπά υπεραιωνόβιο;».
Ο μακαρίτης Βουτσάς από το 2020, σα σήμερα 26 Φεβρουαρίου, είχε κάνει κάποιους γάμους, όπως και τρία παιδιά, και τα τρία κόρες, ε, σκέφτηκε πως δεν τον πήραν τα χρόνια να βαρέσει για ένα ακόμα και με σωστό σημάδι να το ψαρέψει αγόρι. Και πράγματι το υπερηχογράφημα έδειξε ότι θα γεννήσει γιο η μέλλουσα σύζυγος του.
Υπ’ όψιν ότι ο Βουτσάς ήταν ήδη παππούς. Κι άνετα στην ηλικία που έγινε πάλι πατέρας θα μπορούσε να είχε δισέγγονο. Και στη νέα σύντροφο, 40 χρόνια μικρότερη του, να ήταν πακέτο και φίλος, και σύζυγος, και πατέρας, και παππούς.
Δεν περίμενε πρώτα να έρθει στον κόσμο το παιδί του με εξωσωματική ο προχωρημένης ηλικίας ηθοποιός, για να ξαναθυμηθεί τα καθήκοντα του πατέρα. Ήδη, έχει αγοράσει το καροτσάκι με το οποίο θα το πηγαίνει βόλτα. Είναι ένα σύγχρονο, πρακτικό καροτσάκι μ’ όλα τα αξεσουάρ και εφοδιασμένο για να φορτώνεται τις πάνες του μωρού, τα παιχνιδάκια του, το γάλα, τα ρουχαλάκια του κ.α.
Η κουβέντα είναι ακαδημαϊκή. Απόλυτα. Θίγουμε το θέμα της πατρότητος σ’ ένα ηλικιωμένο άνδρα. Με την αυκαιρία να θυμηθούμε τι είχε πει δημόσια ο μεγάλος συνθέτης. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, όταν έγινε πατέρας διδύμων στα 78 του χρόνια. Δημόσια έβγαλε τη δυσφορία του για όσους τον σχολιάζουν, επειδή έγινε μπαμπάς σε τόσο προχωρημένη ηλικία:
– Δεν είμαι απλά αισιόδοξος για τη ζωή, είμαι υπεραισιόδοξος διότι έφερα στη ζωή δίδυμα. Γι’ αυτούς που με επικρίνουν έχω να πω ότι είναι προσωπικό θέμα το πως διαχειρίζομαι τη ζωή μου.
Κάπως έτσι τα είπε ο Ξαρχάκος. Για μια στιγμή, όμως. Κάποιος κάνει παιδί, παιδιά, και για τα παιδιά. Όχι μόνον για τον εαυτό του. Το αν ο γονέας γίνεται πιο αισιόδοξος με τη γέννηση του παιδιού, αυτό δεν αφορά και το παιδί. Αφορά κυρίως και μόνον τον μπαμπά, μόνο την μαμά.
Λέει ο Ξαρχάκος ότι είναι ”προσωπικό ζήτημα” το πότε θα παντρευτώ, το πότε θα κάνω παιδιά. Πως το ξέρει ότι το παιδί αύριο δεν θα έχει ανάγκη έναν πατέρα υγιή, δυνατό, όχι κάποιον στα 90, στα 98 χρόνια. Με πατέρα 78 χρόνων το παιδί θα χαρεί τον πατέρα του λιγώτερα χρόνια σε σύγκριση μ’ ένα παιδί με 30αρη, 40αρη μπαμπά. Ένας άνδρας κοντά στα 80 πόσα χρόνια θα ζήσει, 127, 142, πόσα;
Διαβαστε ακομα:
ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙ