Η ταινία ”The Lost Prince”, παραγωγής του BBC, γυρίστηκε το 2003 για την τηλεόραση και είναι ένα αριστούργημα. Ατόφιο κινηματογραφικό διαμάντι, με εκπληκτικές ερμηνείες βρετανών ηθοποιών και την υπογράφει σκηνοθετικά ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας Στήφεν Πολιακώφ. Στην εν λόγω ταινία, που αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα πριν ένα αιώνα, ο θεατής απολαμβάνει ”προσωπικές στιγμές” των μελών της βασιλικής οικογένειας, τα οποία στα μάτια του κόσμου είναι άτομα ξεχωριστά, διότι πράγματι, λόγω του βάρους του αξιώματος τους, έχουν μια… άλλη συμπεριφορά. Περισσότερο διότι έτσι αισθάνονται, παρά ότι είναι υποχρεωμένοι. Περί τίνος πρόκειται;
Ήταν ακριβώς στις 6.30 το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου, σα σήμερα το 1966, όταν μεταδόθηκε η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή στην Ελλάδα, βεβαίως από κρατικό κανάλι, από το ΕΙΡ, το Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Άντε να υπήρχαν τότε 1.500 συσκευές τηλεόρασης στην Αθήνα. Όχι, η Ελλάδα δεν ήταν η τελευταία χώρα της Ευρώπης που απέκτησε τηλεόραση, αυτή ήταν η Αλβανία.
Η πρώτη στην Ιστορία εκπομπή τηλεόρασης έγινε στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 1927. Μετά το 1930 η Αγγλία και η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία έφτιαξαν κανονικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως και η Σοβιετική Ένωση. Μεταπολεμικά η τηλεόραση κατέκτησε τον κόσμο, τα νοικοκυριά άρχισαν να μαγεύονται απ’ αυτόν τον σε πρώτη φάση ασπρόμαυρο μουσαφίρη στο σπίτι τους.
Η Ελλάδα ετοίμασε το σχέδιο ίδρυσης της εθνικής τηλεόρασης το 1951 και τελικά κατάφερε να το πραγματοποιήσει μετά από 15 χρόνια(!), αργότερα από την Ουγκάντα και την Γκάνα, το Πακιστάν και την Τζαμάικα κι άλλες χώρες Γ’ και Δ’ εθνικής.
Ένας δημοσιογράφος ρωτάει την περιβόητη σκύλα Φρειδερίκη: «Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε στην Αμερική;». Η απάντηση της Γερμανίδας που αδημονούσε να φθάσει στο ξενοδοχείο για να δει… τηλεόραση: «Δεν έχομεν εις την χώραν μας τηλεόρασιν και κάθε φορά που ευρίσκομαι εις Ηνωμένας Πολιτείας γοητεύομαι από την ποικιλίαν των προγραμμάτων. Επιθυμώ, όπως και η Ειρήνη, να παρακολουθήσω επιτέλους την τηλεόρασιν!».
Λίγους μήνες μετά η βασίλισσα, προκειμένου να μεταδοθεί διεθνώς ο γάμος του γιου της Κωνσταντίνου, με την Δανέζα πριγκίπισσα Άννα Μαρία, φρόντισε να στήσει τα απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η τηλεοπτική εικόνα. Με τη βοήθεια της ιταλικής RAI.
Διαβαστε ακομα: