Από τότε που γεννήθηκε δεν έκανε καμιά δουλειά στο σπίτι της. Στο παλάτι, εκεί ζούσε. Να στρώσει το κρεβάτι της, να μαγειρέψει, να σερβίρει ένα τσάι. Ούτε την κουρτίνα δεν τράβηξε, έστω μια φορά. Και τους υπηρέτες τότε για ποιο λόγο τους έχουν;
Η Ελισάβετ ήταν το ένατο παιδί των γονιών της και δεν πήγε σε κανένα πανεπιστήμιο. Στον καιρό της τι να της κάνει τις σπουδές και τα πτυχία μια βασιλοπούλα; Αυτό που ενδιάφερε την οικογένεια της ήταν ένας καλός γάμος. Της κλήρωσε ένας ντροπαλός και αφελής σύζυγος που τραύλιζε, αλλά από σπόντα έγινε βασιλιάς της Αγγλίας.
Όλοι περίμεναν να παντρευτεί τον πρωτότοκο γιο του βασιλιά Γεωργίου Ε΄, τον Έντουαρντ, αλλά πήρε τον αδελφό του Άλμπερτ. Ο Εδουάρδος ανεβαίνει στο θρόνο, αλλά καψουρεύεται μια χωρισμένη Αμερικάνα, παραιτείται από βασιλιάς (!!!) και παίρνει τη θέση του ο Αλβέρτος, το αντράκι του ελισαβετάκι. Δικαιολογημένα το κορίτσι έγινε φανατική τζογαδόρισσα! Εξάρες έφερε με την πρώτη στο μπαρμπούτι.
Το 1952 πεθαίνει ο βασιλιάς Αλβέρτος, ο σύζυγος της, και η μεγαλύτερη κόρη τους, Ελισάβετ κι αυτή, γίνεται βασίλισσα, η δε μαμά Ελισάβετ παίρνει τον τίτλο της βασιλομήτορος.
Αύγουστο του 1900 γεννήθηκε η Ελισάβετ και το 2000 στα εκατοστά γενέθλια της στήθηκε στο Λονδίνο και γαμώ την παρέλαση με φαντάρους, άρματα, άλογα του ιπποδρόμου βέβαια, ορχήστρες, χορευτές, καμήλες, πρόβατα, κότες, πίθηκους και αντιπρόσωπους από 350 φιλανθρωπικά σωματεία που υποστήριζε η βασιλομήτωρ. Τη γιορτή πήγαν να χαλάσουν κάτι παλιόπαιδα Ιρλανδοί τρομοκράτες, για να εκδηλώσουν την αντιβασιλική τους στάση.
Ταπί έμενε η μάνα της βασίλισσας, η βασιλομήτωρ, διότι σκορπούσε τα λεφτά της, ό,τι δικαιούνταν από το κράτος, για τα γούστα της. Οι αδυναμίες της, εκτός όλων των άλλων, ο τζόγος και το ποτό. Μέσα στο χώρο της, στα δυο κάστρα που έμενε, είχε εγκαταστήσει το ίδιο μηχανισμό που διέθεταν τα πρακτορεία στοιχημάτων στις κούρσες, για να πληροφορείται αμέσως τα αποτελέσματα των ιπποδρομιών.
Ξεσπάει ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος κι έμεινε στην Αγγλία, δεν την κοπάνησε κάπου μακριά. Κι όταν τελείωσε το κόλπο με την ήττα του Χίτλερ, είπε τη μεγάλη κουβέντα: ”Χάρηκα που μας βομβάρδιζαν οι Γερμανοί, γιατί τώρα δεν ντρέπομαι να βλέπω στα μάτια τους απλούς ανθρώπους της πατρίδας μας”.
Η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ μέχρι το θάνατο της, ακόμα κι όταν γευμάτιζε μόνη της, ντυνόταν επίσημα. Φεβρουάριο του 2002 πέθανε η 71χρονη κόρη της Μαργαρίτα (1930), η αδελφή της βασίλισσας (1926) και μετά από λίγες μέρες πέθανε κι αυτή στα 102 της. Το 2002, σα σήμερα 30 Μαρτίου. Στη φώτο η βασιλομήτωρ Ελισάβετ ανάμεσα στις δυο κόρες της, την Μαργαρίτα και την βασίλισσα Ελισάβετ.
Διαβαστε ακομα: