Ο Ηλίας δεν ήθελε να γράψει στη φυλλάδα ποια είναι τα καλύτερα μέρη της πατρίδας μας. ”Γιατί, ρε, Μπαζίνα, να μη μάθει ο κόσμος π.χ. ποιες είναι οι μαγικές παραλίες στα νησιά και την ηπειρώτικη Ελλάδα;”. Με αυστηρότητα γυμνασιάρχη ο Μανιάτης έδωσε την εξήγηση:
– Όσο πιο λίγοι ξέρουν τα διαμάντια, τόσο μεγαλύτερη προστασία θα έχουν…
Δίκηο έχει ο Ηλίας Μπαζίνας. Ιεροσυλία διαπράττει ο επισκέπτης όταν δεν σέβεται την ιερότητα ενός μνημείου της απόλυτης φύσης. Για παράδειγμα το Σαρακήνικο της Μήλου. Εδώ μιλάς με τον Άγνωστο. Μ’ αυτόν που δεν τον ξέρεις. Μ’ αυτόν που δεν σε ξέρει, άλλωστε δεν γουστάρει να σε γνωρίσει. Και για ποιο λόγο;
Σαρακήνικο. Ένα κομμάτι γης, ένα κατάλευκο σύμπλεγμα συμπαθητικών, γλυκερών βράχων μέσα στο γαλάζιο της θάλασσας. Στο κυκλαδήτικο νησί, στην απόκρυφη γωνία του Αιγαίου, η οποία όμως σε προκαλεί να βρεις μια άκρη, να αντιληφθείς το πώς η γη γεννήθηκε, ίσως πως σχηματίστηκε.
Και πέφτει κουβέντα για το χρηματιστήριο αξιών των ελληνικών νησιών. Ανέβηκε η Πάρος, έπεσε η Κρήτη, σταθερά κρατάει Μύκονος, σε μικρή άνοδος η Σαντορίνη. Δηλαδή; Τόσα τάλαρα η τάδε παραλία του δείνα άιλαντ, τόσα καπίκια η άλλη παραλία. Το Σαρακήνικο δεν μετριέται ούτε και σε καράτια η αξία του. Εκτός λογικής χρηματιστηρίου, του πάνω-κάτω.
Περπατάς το Σαρακήνικο, σ’ αυτό το ενεργειακό νησί της Μήλου, και ονειρεύεσαι. Ψάχνεσαι μήπως βρίσκεσαι σε στούντιο όπου γυρίζεται ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το σεληνιακό τοπίο. Όχι, δεν είσαι σίγουρος πως πατάς σε γήινο έδαφος. Τίποτα δεν μοιάζει, εκτός από την ερημιά της θάλασσας, με κάτι γήινο. Με εικόνες που τις έχουν ματαδεί μάτια ανθρώπινα στους αιώνες.
Ένας καριόλης παραπέρα φουμάρει τσιγάρο. Στο Σαρακήνικο! Ωιμέ…. Πώς το επιτρέπετε, γαμημένοι θεοί.
Διαβαστε ακομα: