Από το καλοκαίρι του 1974 στην Ελλάδα έχουμε ”ομαλό” πολιτικό βίο. Κανένας κίνδυνος να ξαναγίνει ένα ακόμα στρατιωτικό πραξικόπημα. Η χώρα μας είναι μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνε περίπατο οι πατριωτικές ευαισθησίες του πισινού, που συνήθως εκδηλώνονται με τα… τανκ στην πίστα των δρόμων κι όχι να κάνουν παρέλαση.
Πριν από την τριανδρία Παπαδόπουλου – Μακαρέζου – Πάττακου, μία άλλη τριανδρία, κορυφαία αυτή στις Ένοπλες Δυνάμεις, έκανε το δικό της τσαμπουκά, την «επανάσταση» της. Εθνοσωτήριος η επανάσταση των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967, «Επαναστατική Επιτροπή» συνέστησαν ο στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος (φώτο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή), ο ναύαρχος Δημήτρης Οικονόμου και ο στρατηγός της αεροπορίας Γεώργιος Πέππας. Οι αρχηγοί των τριών όπλων από «ιερό καθήκον» αποφάσισαν να επέμβουν στις 10 Οκτωβρίου, το 1935, και να μην κινδυνεύσει η Ελλάς. Από τι; ”Να αποφύγωμεν την αναρχία”.
Πάντα ένας παραμύθι φούρναρης εθνικός λόγος καλεί τους σωτήρες να δράσουν, όπως συνέβη το 1935, με τους βασιλικούς και αντιβενιζελικούς αξιωματικούς και την κάλυψη του πρώην Βενιζελικού υπουργού στρατιωτικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του Γιώργου Κονδύλη. Ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Κορίνθιου ”δεξιού” πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη.
Αρχές 1935 γίνεται κυβέρνηση το ”δεξιό” Λαικόν Κόμμα με επικεφαλής τον Τσαλδάρη. Κινούνται στην κόντρα οι Βενιζελικοί αξιωματικοί να ανατρέψουν τον Τσαλδάρη, αλλά τους πρόλαβε ο Κονδύλης και στη συνέχεια αρχίζει η δίωξη και απόταξη αντιβασιλικών αξιωματικών, από τους οποίους τρεις εκτελέστηκαν. Τούτα τα γραφικά συνέβησαν την Ελλάδα, μόλις πριν από 8-9 δεκαετίες.
Θρίαμβος του Τσαλδάρη στης εκλογές του Ιουνίου 1935, με την αποχή των Βενιζελικών. Για το καταραμένο θέμα της βασιλείας συζήτηση στη Βουλή, για το αν πρέπει ή όχι να γίνει δημοψήφισμα. Να επανέλθει ή όχι ο Γεώργιος Β’. ”Δεν επιστρέφω χωρίς το «Ναι» του λαού…” έκανε τον δύσκολο ο Τζωρτζ Β.
Στις 10 Οκτωβρίου σα σήμερα είναι προγραμματισμένη η συζήτηση στη Βουλή, η οποία δεν έγινε, διότι ο μετά τον εμφύλιο εκλεγμένος πρωθυπουργός Παπάγος έβγαλε τα τανκ. Τελικά. Στις 3 Νοεμβρίου 1935 έγινε το δημοψήφισμα και ο γίγας λαός σε σικέ εκλογική διαδικασία ψήφισε με 97,8% το «Ναι». Τον Ιανουάριο του 1936 ξανάγιναν εκλογές και στις 4 Αυγούστου μας κτύπησε την πόρτα η δικτατορία Μεταξά. Από το 1974 έχουμε γλυτώσει την «σωτηρία» από τους καραβανάδες, όχι και την ”σωτηρία” από τους πολιτικούς. Κουράγιο.
Διαβαστε ακομα: