Μόνο δυο Μαρίνες έχω γνωρίσει από κοντά. Η μια ήτανε πωλήτρια εγκυκλοπαιδειών. Μου είχε χτυπήσει την πόρτα και την κάλεσα μέσα με ευγένεια. Δεν ήμουνα πάντα ευγενής. Αντιθέτως, ήμουνα πολύ μπόσικο μωρό. Μόλις γεννήθηκα άρχισα να βρίζω τη μαία με όλη τη χυδαιότητα που μπορούσε να συγκεντρώσει η πωρωμένη βρεφική ψυχή μου! Έγινα ευγενής στην πορεία, εξ ανάγκης. Αν έτρωγα κι άλλο ξύλο από γονείς, αδελφό, παππού, γιαγιάδες, γείτονες και δασκάλους, θα κατέληγα σε κάνα σανατόριο φυματικών. Τώρα με ρωτάτε γιατί λέω «παππού», στον ενικό, ενώ λέω «γιαγιάδες»; Γιατι όχι «παππούδες»; Απλούστατα, γιατί ο ένας είχε πεθάνει πριν γεννηθώ. Δεν είναι αυτονόητο; Κουβέντες του αέρα να κάνουμε;
Κάλεσα μέσα, λοιπόν, την πωλήτρια και της πρόσφερα καφέ και κέικ. Ποτέ δεν τρώω τα κέικ που φτιάχνει η γυναίκα μου, τα κερνάω σε ενοχλητικούς πλανόδιους. Την πρώτη και τελευταία φορά που είχα φάει κέικ από τα χέρια της συζύγου, χρειάστηκα μασέλες! Η αθεόφοβη είχε βάλει κοπανισμένα καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα στο μίγμα, κομπλέ με τα τσόφλια!
Έκατσε, λοιπόν, η Μαρίνα και προσπάθησε να μου πουλήσει μια εγκυκλοπαίδεια του κώλου, φτύνοντας που και που σπασμένους φρονιμίτες και τραπεζίτες στο πάτωμα. Στην πιο περίοπτη θέση του σαλονιού μας βρίσκεται το καμάρι μου, μια μεγαλειώδης εγκυκλοπαίδεια Britannica. Τριανταδύο τόμοι, ντυμένοι με πράσινο πετσί και σφραγισμένοι με ατόφιο χρυσάφι. Μιλάμε για και γαμώ τις εγκυκλοπαίδειες, τόσο από φάτσα, αλλά ακόμα σημαντικότερο από ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
Με την Britannica φτιάχνεις ατομική βόμβα, αν έχεις πλουτώνιο, μισό κιλό καρυδότουρτα της γυναίκας μου είναι εξαιρετικό υποκατάστατο! Έχω ακούσει ότι ψάχνει τη σύζυγο ο Σαντάμ Χουσεϊν. Ο Γιαχουέ να βάλει το χέρι του να το πάρει χαμπάρι η Μοσσάντ του Ισραήλ, να την μπουζουριάσουνε οι μπράβοι του Νετανιάχου και να περάσω δυο –τρία χρόνια σε κάνα φίνο μασατζίδικο στην Ταϊλάνδη!
Τον χαβά της η Μαρίνα, σώνει και καλά να μου πουλήσει βερεσέ είκοσι τόμους της πλάκας. «Μα ήδη έχω εγκυκλοπαίδεια, την καλύτερη στον κόσμο» της είπα. «Όχι, δεν είναι η καλύτερη, στα εγγλέζικα είναι γραμμένη» επέμενε η Μαρίνα. «Και ποιο είναι το πρόβλημα;…» τη ρώτησα, «… μήπως ο Σαίξπηρ έγραψε τον Άμλετ και τον Βασιλιά Ληρ στα αρβανίτικα;». Τον χαβά της: «Πάω στοίχημα πως οι τόμοι σου δεν λένε τίποτα για αρματωλούς και κλέφτες, ή για γεφύρι της Άρτας»!
Τώρα, βέβαια, δεν μπορούσα να πω «δεν γαμιόνται, μωρή, οι αρματωλοί και οι κλέφτες μπρούμητα πάνω στο γεφύρι της Άρτας, λέω γω!» για δύο λόγους: Αφ’ ενός γιατί είμαι οπαδός των αρματωλών και των κλεφτών, και αφ’ ετέρου γιατί δεν ήθελα να προσβάλω μια γυναίκα. Μόνο την πεθερά μου προσβάλω χωρίς ενδοιασμούς, που γέννησε δεύτερη κόρη. Δεν αρκούσε η πρώτη, που την πήρε ένας εγγλέζος, και γλίτωσε το γένος, έκανε και δεύτερη, η στρίγγλα!
Στο τέλος, αφού βαρέθηκα, και με είχε πιάσει και κόψιμο, έκανα μια σύντομη διάλεξη στη Μαρίνα για τα μυστικά των πωλήσεων. Πρώτο και καλύτερο ότι ένας καλός πωλητής ξέρει που να ΜΗΝ πουλήσει. Εξ όσων γνωρίζω, η Μαρίνα άλλαξε δουλειά, διότι μετά τη διάλεξή μου δεν μπόρεσε να σταυρώσει πώληση! Χτύπαγε πόρτες αβέρτα, αλλά μόλις ανοίγανε έλεγε «συγνώμη για την ενόχληση…» και το έβαζε στα πόδια!
Η άλλη Μαρίνα που ξέρω, είναι η πρώτη κόρη της πεθεράς μου, η κουνιάδα μου. Ειλικρινά πιστεύω στον θεσμό της οικογένειας και στην αρμονική συνύπαρξη. Δεν λέω αρμονική συμβίωση, γιατί δεν έχω συμβιώσει με την κουνιάδα μου. Άλλος μαλάκας είχε τραβήξει τον κλήρο, διότι ο Θεός τα πάντα εν σοφία εποίησε! Εν πάση περιπτώσει, δεν γουστάρω εξωτερικές επεμβάσεις στις υποθέσεις μου. Μην δίνεις συμβουλές στην αδερφή σου, μαντάμ κουφάλα, για το πώς θα κάνει ζάφτι τον άντρα της, εμένα δηλαδή, όπως έχεις κάνει εσύ τον νερόβραστο τον δικό σου. Go fuck yourself!
Προσπάθησε μια, προσπάθησε δυο, ώσπου μια μέρα, συγκεκριμένα ανήμερα των γενεθλίων μου, άνοιξα τον βόθρο που τυγχάνει να έχω για στόμα και την έχεσα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, μπροστά στην ευρεία οικογένειά της που είναι η μισή παροικία του Λονδίνου! Πραγματικά το είχα ευχαριστηθεί, και περιέργως θα το είχε ευχαριστηθεί κι εκείνη, γιατί από τότε είμαι το ίνδαλμά της. Νερό πίνει στ’ όνομά μου, χαλί γίνεται να την πατήσω. Πρέπει να είναι μεγάλη μαζόχα η κουνιάδα μου!
Τι λέω, μωρέ, τι γράφω ο μαλάκας; ΠΩΣ άρχισε αυτός ο χαβαλές; Α, ναι: ΜΑΡΙΝΑ! Πολύ σημαντικό όνομα όσον αφορά την υπόθεση «Φόβος 2». Μιλάμε για την απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ και συνταγματάρχη ε.α. της Σοβιετικής Αεροπορίας Μαρίνα Πόποβιτς, αστροναύτη και πιλότο, δημιουργό 100 ρεκόρ από τα οποία τα ενενήντα δεν έχουν καταρριφθεί ακόμα, εξπέρ στα UFO και τέως σύζυγο του Στρατηγού Παβάλ Πόποβιτς, του πρώτου ανθρώπου που είχε πραγματοποιήσει ραντεβού στο διάστημα, με το «Βοστόκ 4» τον Αύγουστο του 1962.
Για τέτοια Μαρίνα μιλάμε, και όχι για κάποια πωλήτρια της πλάκας ή για την κουνιάδα ενός ανεμογάμη. Και ίσως κάποια στιγμή μιλήσουμε για τις φωτογραφίες που μετέφερε η σωστή Μαρίνα στη Δύση, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. (Πω – πω – πω, πρέπει να έχω σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα…).
Διαβαστε ακομα: