Με νεκρό τον Δαρείο βασιλιάς της απέραντης αυτοκρατορίας γίνεται ο Αλέξανδρος. Και επειδή υποτίθεται ότι εξόρμησε στην Περσία για να εκδικηθεί το ντου στην Ελλάδα από τον αντίπαλο του, πρώτη διαταγή: Κάψτε το παλάτι του Δαρείου! Στην Αθήνα ο Πέρσης είχε καταστρέψει την πόλη και έκαψε τα ιερά της επάνω στην Ακρόπολη.
Ο Αλέξανδρος έβαλε φωτιά στα ανάκτορα του Δαρείου στην Περσέπολη. Στις φλόγες η απίστευτη πολυτέλεια, αδιανόητη στην εποχή μας. Φοβερά πράγματα. Πρώτη η μητέρα του νεκρού Δαρείου, η Σιζύγαμβις αναγνώρισε τον νέο βασιλέα του κράτους, τον Αλέξανδρο. Και τον υποδέχθηκε σα να είναι ο υιός της!
Ο Αλέξανδρος διέταξε οι υψηλές, οι πιο υψηλές Περσίδες, οι πιο μπάνικες, να μάθουν ελληνικά. Ο αδελφός του Δαρείου, ο Οξάρθης, έγινε έμπιστος του Αλέξανδρου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κωλόπαιδο, λέμε για τον Αλέξανδρο, διέθετε μαγικές ικανότητες, άσε ότι είχε κατάλληλα εκπαιδευτεί. Κέρδιζε την εμπιστοσύνη και από τους άνδρες του, αλλά και από τους εχθρούς του.
Ο πατέρας του Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος, είχε τους «εταίρους» του, μάλιστα ένας απ’ αυτούς, ο εραστής του, δολοφόνησε τον βασιλιά της Μακεδονίας. Την επιλογή των εταίρων, δηλαδή των υπασπιστών από Πέρσες, ανέλαβε ο Ηφαιστίων. Το «άλλο εγώ» του Αλέκου. Ο πιο κοντινός φίλος του, ο στρατηγός Ηφαιστίων, ίδιας ηλικίας με τον Αλέξανδρο. Καθόλου περίεργο να θεωρούν ότι οι δυο άνδρες ήταν θαμμένοι, στον ίδιον τάφο.
Διαβαστε ακομα: