«Ως Χριστιανός ορθόδοξος και υιός της ημετέρας Καθολικής Εκκλησίας ορκίζομαι στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδας να μείνω πιστός εις την πατρίδα μου και εις την θρησκεία μου. Ορκίζομαι να ενωθώ με όλους τους αδελφούς μου Χριστιανούς δια την ελευθερίαν της Πατρίδος μας. Ορκίζομαι να χύζω και αυτήν την υστέραν ρανίδα του αίματός μου…».
Παιδιά, σπουδαστές, εντελώς άκαπνοι, χωρίς στρατιωτική πείρα, με ομοιόμορφες, ευρωπαϊκού τύπου στολές ουσάρων και κοζάκων, στρατολογήθηκαν στον Ιερό Λόχο, να ξεκινήσουν πρώτοι αυτοί τον ένοπλο αγώνα κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Καμία σκέψη για μίζες από Siemens και Novartis.Ήταν 400-500 παλληκαρόπουλα των ελληνικών πόλεων στα ρουμάνικα πριγκηπάτα. Στη σημαία τους διάβαζες «Εκ της κόνεως μου αναγεννώμαι». Διοικητής του Ιερού Λόχου ο πρώην ανώτερος αξιωματικός του τσάρου Γεώργιος Κατακουζηνός. Για θούριο υιοθέτησαν ένα ποίημα του Αδαμάντιου Κοραή.
Περισσότερα για τον Ιερό Λόχο, που έτσι ονομάστηκε, όπως εκείνος της αρχαίας Θήβας, θα πούμε μία άλλη φορά. Σα σήμερα 24 Φεβρουαρίου, το 1821, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αφού πριν δυο ημέρες με ελάχιστες δυνάμεις πέρασε τον Προύθο ποταμό, με την ιστορική του προκήρυξη καλούσε τους Έλληνες στα όπλα. Και για να ξεσηκώσει τον κοσμάκη ξεκάθαρα ισχυριζόταν ότι με το μέρος μας είναι «μια κραταιά δύναμις», χωρίς βέβαια να αναφέρει το όνομα «Ρωσία».
Ο Υψηλάντης ενώνεται με τα ένοπλα τμήματα του Γιωργάκη Ολύμπιου και του Αλβανού Φαρμάκη αλλά κι άλλους εθελοντές από τις παροικίες της Ρωσίας στην περιοχή. Με τον Ιερό Λόχο ο επαναστατικός στρατός έφθασε τους 7.000, από τους οποίους οι 2.600 ήταν διάφοροι βαλκάνιοι. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έκανε κι αυτός το καθήκον του, αφόρισε τον Υψηλάντη…
Διαβαστε ακομα: