Στα σχολεία διδάσκεται ο Όμηρος, για τον οποίον είναι ακόμα άγνωστο που και πότε γεννήθηκε, ούτε στο περίπου πότε έγραψε τα έπη του, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ποιο, αλήθεια, έπος και ποιο ποίημα άξιο να μνημονεύεται στους αιώνες γράφτηκε στους καιρούς μας, έστω πριν 200 και 500 χρόνια; Να, ένα ζήτημα άξιο μελέτης. Ένα έργο σαν την Αινειάδα, τις περιπέτειες του Λατίνου Αινεία, το επικό ποίημα του Βιργίλιου. Πολιτιστική κληρονομιά των Ιταλών. Αριστούργημα, αισθητική τελειότητα, η Αινειάδα είναι δομημένη και μιμείται την «Οδύσσεια» του Ομήρου.
Συμπέρασμα πρώτο. Δεν ξαναγεννιέται Όμηρος και Βιργίλιος, Σαίξπηρ και Τολστόϊ. Κάτι σημαίνει αυτό. Δεν τους θέλει αυτούς σήμερα ο κόσμος, δεν τους έχει ανάγκη. Ίσως, από την άλλη, και ο κόσμος να παίζει μπάλα σήμερα έτσι ώστε να μην προκαλεί τα μεγάλα πνεύματα. Να μην τα γεννάει, να μην τα ξυπνάει. Να μην τα εμπνέει. Πιθανό κι αυτό.
Ο Publius Vergillius Maro, όπως αποκαλείται ο Βιργίλιος, γεννήθηκε σε χωριό, που σήμερα το λένε Βιργίλιο, στη Βόρεια Ιταλία, από φτωχούς γονείς και στα 18 βρέθηκε στη Ρώμη να σπουδάσει ρητορική, ιατρική, αστρονομία. Άκουσε ότι στη Νάπολη υπήρχε ένας επικούρειος φιλόσοφος, ο Σείρων, και τράβηξε να τον βρει. Κατάλαβε ο νέος ότι του άρεσε η ποίηση κι όταν επέστρεψε στην Ρώμη γνωρίστηκε με τον πλούσιο Γαϊο Μαικήνας, ευεργέτη καλλιτεχνών και υπεύθυνο «υπουργό» πολιτισμού του αυτοκράτορα Οκταβιανού.
Παραγγελιά του αυτοκράτορα ήταν η «Αινειάδα» και την ολοκλήρωσε σε δέκα χρόνια ο Βιργίλιος, γεννηθείς το 70 π.Χ.. Πέθανε σα σήμερα 21 Σεπτεμβρίου, το 19 μ.Χ., σ’ ένα ταξίδι του στη Ελλάδα. Προσβλήθηκε από ελονοσία στα Μέγαρα.
Οι χριστιανοί έφθασαν να πουν προφήτη τους τον… Αινεία! Φοβερά πράγματα. Επειδή σε κάποια στροφή στην Αινειάδα ο Βιργίλιος γράφει ότι ένα παιδί θα έρθει και θα αλλάξει τον κόσμο. Ήρθε; Ήρθε λένε οι χριστιανοί. Άλλαξε τον κόσμο; Όχι, δεν τον άλλαξε. Ε, τότε τι σόϊ προφήτης είναι ο ποιητής; Είναι από το ίδιο σόι όλων των κανονικών προφητών του ιουδαϊσμού και του χριστιανισμού. Είπαν – αν τα είπαν… – αυτά που είπαν και οι πονηροί του δόγματος τα ερμήνευσαν όπως τους βόλευαν.
Διαβαστε ακομα: