Μόνο μια ερώτηση θα κάνω στο τέλος. Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς καν λόγια, παραθέτω τις πρώτες πρώτες αράδες από κείμενο του σπουδαίου συγγραφέα Γιώργου Σκαρμπαδώνη στην εφημερίδα Τα Νέα, στην οποία είναι σταθερός συνεργάτης:
Ένας συγγραφέας της γείτονος έγραψε: «Μόλις ο Τούρκος δει ένα δέντρο θέλει να το κόψει». Είναι μια φράση που περιέχει συμπυκνωμένα τον κατσαπλιαδισμό ως ιστορική νοοτροπία των διπλανών μας – και δεν ξέρω πόσο μπορούν να νοηθούν ως ενιαίος λαός αφού συναποτελούνται «από 72,5 μειονότητες» σύμφωνα με την τουρκική παροιμία, συν το ότι το 20% είναι Κούρδοι, που καραδοκούν να κάνουνε τη ζημιά.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζούμε σε ένα τόπο, τη Μικρά Ασία, όπου διέλαμψε επί χιλιάδες χρόνια ο ελληνισμός, δημιουργώντας ήδη τρεις αυτοκρατορίες πριν καν εμφανιστεί τουρκμενικό ρουθούνι στον ορίζοντα: Ελληνομακεδονική, Ελληνορωμαϊκή, Βυζαντινή, συν τις αρχαίες ελληνικές πόλεις, πριν, και το πόσα έχουμε δώσει, παρά πολύ νωρίς, στον παγκόσμιο πολιτισμό. (Οι Οθωμανοί τι έδωσαν;).
Όλες οι νυν τουρκικές πόλεις είναι πρώην ελληνικές – δεν ξέρω αν οι Τούρκοι ίδρυσαν έστω και μια καινούργια. Απλώς άλλαξαν τα έξοχα ελληνικά ονόματα, που αν τα παραθέσω, θα γεμίσει όλη η σελίδα. Επομένως, ποια Γαλάζια Πατρίδα και πράσινα άλογα, Ομέρ Βρυώνη
… Εδώ τελειώνει το απόσπασμα του κειμένου του Σκαρμπαδώνη για την ”Γαλάζια Πατρίδα (Μαβί Βατάν)” που μας έχουν ζαλίσει τον έρωτα οι απέναντι. Μένει η ερώτηση η δική μου: Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν, έστω και επιδερμικά, αυτα τα ολίγα, τα βασικά που αναφέρονται;
Διαβαστε ακομα: