Έσκαβε στο χωράφι του και βρήκε ένα παγκόσμιο έργο τέχνης. Ένα αριστούργημα στους αιώνες. Την Αφροδίτη της Μήλου. Γι΄αυτόν, τον πονηρό και άξεστο βλάχο ήταν ένα ”αρχαίο” για πέταμα. Η καλύτερη ιδέα που ήρθε στο μυαλό του ήταν να κονομήσει κάποια λεφτά από τα κορόιδα τους Γάλλους που έτυχε να περνούν από τη γειτονιά. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, σκέφτηκε ο πατρίδας. Τσεπώνω το παραδάκι και καθαρίζω το κτήμα μου από τα μπάζα.
Αλλο μπάζο και ο καπετάνιος του γαλλικού πλοίου που δεν επέτρεψε τη φόρτωση γιατί όπως είπε δεν είχε χώρο. Η Αφροδίτη όταν ξεθάφτηκε το 1820, σα σήμερα 8 Απριλίου ήταν σε δυο κομμάτια. Το συνολικό της ύψος κάτι περισσότερο από 2 μέτρα. Ένας Γάλλος αξιωματικός ονόματι Ζυλ Ντυμόν είχε εκτιμήσει με την πρώτη την αξία του αγάλματος και δεν τα παράτησε. Δεν μπορούσε να τα βάλει με τον καπετάνιο του, να μεταφέρει το άγαλμα κι έτσι έστειλε γράμμα στον πρέσβη της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη.
Στα βιβλία διαβάζεις άλλες εκδοχές. Για αρπαγή του αγάλματος από τους Γάλλους και την αδυναμία του φουκαρά να σώσει έναν θησαυρό της Ελλάδας στο νησί, που ήταν στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ακόμα ότι ο αγρότης, κατά άλλους βοσκός, δεν μπορούσε να το κρατήσει για διάφορους λόγους. Το θέμα μας είναι άλλο, Ας το συνεχίσουμε.
Μέχρι να γίνει η συνεννόηση του αξιωματικού με την πρεσβεία πέρασαν καμιά δεκαριά μέρες. Ο αγρότης καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς ο Ντυμόν και δεν του είχε δώσει καπάρο και το deal καθυστερούσε. Και τι έκανε ο τύπος. Πούλησε την Αφρούλα σ’ έναν παπά. Τι να το κάνει ο παπάς το άγαλμα; Για δημόσιες σχέσεις! Ο παπάς, λοιπόν, αγόρασε με κάτι ψιλά την Αφροδίτη της Μήλου, για να τη στείλει δώρο σε διερμηνέα της Υψηλής Πύλης. Οι Γάλλοι έφτασαν στο νησί όταν το άγαλμα φορτωνόταν την Κωσταντινούπολη. Έκαναν μεγάλη μανούρα και είπαν ότι προϋπήρχε η δική τους συμφωνία.
Το λόγο πήραν οι προεστοί του χωριού και, τελικά, κατοχύρωσαν την Αφροδίτη της Μήλου στους Γάλλους. Δεν βρέθηκε ούτε ένας να πει. Για καθίστε, ρε, παιδιά, μήπως τούτο το κομμάτι μάρμαρο που πλακώνονται όλοι για να το πάρουν έχει μεγάλη αξία; Κανείς.