Κάποιος ήταν ένας Όσκαρ και το όνομά του δόθηκε στα πιο σπουδαία βραβεία του σινεμά. Κάποιος ήταν ο Νομπέλ, που ο ίδιος έδωσε το όνομά του στα πιο σπουδαία βραβεία για την ειρήνη και την λογοτεχνία, τη χημεία και την οικονομία, κ.α. Ποιος ήταν αυτός ο κάποιος Νομπέλ που γεννήθηκε Οκτώβριο του 1833 και πέθανε το 1896, σα σήμερα 10 Δεκεμβρίου; Ένας μανιώδης εφευρέτης, με πάθος στα εκρηκτικά.
Δισεκατομμυριούχος. Ιδιοκτήτης πολυεθνικής με εργοστάσια. Κατοχύρωσε 350 εφευρέσεις, μερικές θανατηφόρες, μέσα σ’ αυτές και η δυναμίτιδα. Ένα χρόνο πριν πεθάνει, όταν πια είχε συνειδητοποιήσει τι κακό έκανε στην ανθρωπότητα, διέθεσε του κόσμου τα λεφτά για να απονέμονται τα πασίγνωστα βραβεία Νομπέλ. Ήταν που ήταν αντιπαθής ο Άλφρεντ Μπέρναρντ Νομπέλ στην πατρίδα του την Σουηδία, τον θεώρησαν και προδότη.
Κρίθηκε “προδοσία” η απόφασή του, σύμφωνα με τη διαθήκη του, να μη διατεθεί η περιουσία του για διάφορους σκοπούς μόνο στην Σουηδία, αλλά να ξοδεύεται στους ξένους στους οποίους απονέμεται κάθε χρόνο το βραβείο Νομπέλ. Ο βασιλιάς της Σουηδίας, μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο ήταν απών το 1901, στην πρώτη απονομή των βραβείων.
Τραγικό πρόσωπο ο Άλφρεντ Νομπέλ. Ποτέ δεν αγαπήθηκε, και μία γυναίκα την οποία ερωτεύθηκε του φέρθηκε μπαμπέσικα. Μια πιτσιρίκα “λουλουδού”, εξηντάρης πια΄την καψουρεύτηκε, κι αυτή τον εκβίαζε και του τα πήρε χοντρά, τελικά. Πέθανε με το μαράζι ότι σ’ ένα από τα πολλά πειράματά του με εκρηκτικά, σκοτώθηκε ο μικρός του αδελφός κι έχασε τα πόδια του ο πατέρας του, ο “δάσκαλός” του.
Μανιώδης με τα εκρηκτικά και τα οπλικά συστήματα ο πατέρας του Άλφρεντ, δούλεψε για το πολεμικό ναυτικό του τσάρου στη Ρωσία κι εκεί έστησε εργοστάσιο νιτρογλυκερίνης. Κοντά στον πατέρα ο γιος έμαθε πολλά από τα μυστικά της χημείας και πως προκαλούνται εκρήξεις και παράγονται εκρηκτικές ύλες.
Όταν πέθανε ο αδελφός του Άλφρεντ, ο Λούντβιχ, μια γαλλική εφημερίδα νόμισε ότι, επιτέλους, τεζάρισε ο εφευρέτης της δυναμίτιδας κι έγραψε ένα μνημειώδες σχόλιο με τίτλο “Le Marchand de la mort est mort”, “Ο έμπορος του θανάτου πέθανε”.