Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν η κορυφαία μορφή της Επανάστασης του 1821. Αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο λίγοι. Οι Στερεοελλαδίτες και οι Νησιώτες τον εχθρεύονταν, οι Φιλέλληνες τον μισούσαν, οι Μοραϊτες τον λάτρευαν. Ένας φιλέλληνας, ο συνταγματάρχης Ζοζέφ Μπαλέστ ζήτησε από τον Υψηλάντη να του επιτρέψει να τον δολοφονήσει.
«Υψηλότατε, μ’ όλο που διαπράξατε μερικά λάθη και φθάσατε στο σημείο να εξαρτιόσαστε από τον Κολοκοτρώνη, υπάρχει τρόπος, αν πραγματικά αγαπάτε την πατρίδα σας, να απαθατισθήτε. Οι επαναστάσεις δεν πετυχαίνουν χωρίς αιματοχυσία. Έχουμε το παράδειγμα της Ιταλίας. Όλοι οι Ευρωπαίοι είναι στο πλευρό σας. Είδατε πως συμπεριφέρεται ο Κολοκοτρώνης ύστερα από την άλωση της Τριπολιτσάς, όπου άρπαξε τόσους θησαυρούς που θα αρκούσαν για τη χειραφέτηση της Ελλάδος. Ήρθε η στιγμή. Αν μας δώσετε την άδεια, αύριο το πρωί ο Κολοκοτρώνης και οι δορυφόροι του δεν θα υπάρχουν…».
Κι ένας άλλος φιλέλληνας, ο Γερμανός ανθυπολοχαγός Καρλ Χούμπερ διέδιδε φήμες για δήθεν αμύθητο πλουτισμό του Κολοκοτρώνη από την άλωση της Τριπολιτσάς. Υποστήριζε μάλιστα ότι η λεία του Κολοκοτρώνη ανερχόταν σε περίπου σαράντα εκατομμύρια γρόσια, ποσό που είχε καταθέσει σε τράπεζα της Ζακύνθου. Ακόμη και τα ‘’Ελληνικά Χρονικά’’ του Μεσολογγίου αναπαρήγαγαν τις μομφές αυτές κατά του στρατηλάτη.
«Γενναίε και αξιολύπητε Κολοκοτρώνη. Η Πατρίς σε ετίμησε και σε επλούτησε …αντί να εκδικηθείς τον θάνατον του υιού σου, τράβα το σπαθί σου και εξόδευσε τα χρήματα σου δια να πολιορκηθή η Πάτρα».
Από την άλλη, υπήρχαν και φιλέλληνες καταγοητευμένοι από το παρουσιαστικό και την προσωπικότητα του Κολοκοτρώνη. Ο Γάλλος αξιωματικός Εζέν ντε Βιλνέβ τον είχε περιγράψει ως εξής: «Περίπου 68 ετών, αλλά ακμαίος. Λιγνοπρόσωπος, βλέμμα σταθερό και σκληρό, πελώριο μαύρο μουστάκι και κυματίζοντα μαλλιά. Στη μέση του μαχαίρι και δύο πιστόλες. Πολεμάνθρωπος».
Στο ίδιο πνεύμα και η περιγραφή του επίσης Γάλλου φιλέλληνα Φρανσουά-Μαξίμ Ρειμπό: «Ο Κολοκοτρώνης; Δεν μπορεί κανείς να του αρνηθεί μία έμφυτη ιδιότητα στα πολεμικά. Είναι εντελώς αγράμματος. Ανάστημα πάνω από το μέτριο, ατημέλητη αμφίεση, θηριώδης φυσιογνωμία, έκφραση σκληρή και άγρια. Χάρη στη σωματική του διάπλαση και τη σιδερένια του υγεία αντέχει και στις πιο σκληρές κακουχίες».
Διαβαστε ακομα: