Όλο το νομικό οπλοστάσιο της χώρας στον αγώνα για την επιστροφή των Ελγινείων κατέρρευσε από μία βλακεία που πέρασε στο βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνης της Γ` Λυκείου. Από το 1980 το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν ότι τα γλυπτά εκλάπησαν από τον Έλγιν, άρα ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να επιστραφούν. Στο σχολικό βιβλίο, ελληνικό, όχι αγγλικό, γράφτηκε πως τα μάρμαρα –όχι τα γλυπτά, παρακαλώ- απλώς…. μεταφέρθηκαν στην Αγγλία. Με κούριερ η με τη συνοδεία τσολιάδων, δεν το εξηγεί.
Και καλά, οι συγγραφείς του βιβλίου έκαναν την πατάτα. Και από το 2003 μέχρι το 2015 κανείς δεν το πήρε πρέφα! Κανείς δεν το διάβασε; Πως να το μπάλωνε η Ελλάδα, ότι το αναφερόμενο στο σχολικό βιβλίο είναι και ανιστόρητο, αλλά και τερατώδες.
Ένα πράγμα έπρεπε να γραφτεί στο βιβλίο, σύμφωνα με έκθεση ειδικών. Η κουβέντα είναι σοβαρή, αφορά ζήτημα εθνικό, δεν σηκώνει αστειάκια και πλακίτσες πρωϊνάδικου. Το οθωμανικό φιρμάνι, που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο ως απόδειξη νόμιμης κτήσης, «δεν φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Σουλτάνου ή τη συνήθη επίκληση στο Θεό, και χωρίς αυτά, ο Έλγιν, συνεπώς και το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν καμία νομική απόδειξη της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Το υπουργείο Παιδείας, βέβαια, όταν πια πήραν χαμπάρι τη γκέλα, απέσυρε το βιβλίου από το επόμενο κιόλας σχολικό έτος, όμως ελέγχεται για τον μακάριο επί 12 χρόνια ύπνο του. Ούτε πριν από τη διανομή του βιβλίου στους μαθητές, ούτε μετά, πήρε κανείς είδηση. Και χρειάστηκε να οδηγηθούμε σε εκλογές για να καταγγείλει το σκάνδαλο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάσος Κουράκης. Διαφορετικά, οι Βρετανοί θα μας το έτριβαν στα μούτρα στην πρώτη ευκαιρία που θα έβρισκαν.
Το θέμα παραμένει πάντα ανοικτό και το βάζουμε στο τραπέζι του talk show, με αφορμή ότι σα σήμερα 14 Νοεμβρίου, το 1841, ψόφησε ο Έλγιν, ο αρπαγέας των αιωνίων θησαυρών από την Ακρόπολη των Αθηνών. Το όνομα του είναι Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν. Υπήρξε διπλωμάτης, πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Κωνσταντινούπολη. Το 1803 και το 1812 με την άδεια του σουλτάνου βούτηξε πολλά γλυπτά, από τον Παρθενώνα, τον ναό της Απτέρου Νίκης και από άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Τα αποκαλούμενα ”Ελγίνεια Μάρμαρα”.
Ο Σκωτσέζος τυχοδιώκτης, από βαρύ αριστοκρατικό σόι, γιος του Μέγα Διδάσκαλου της Μεγάλης Μασονικής Στοάς της χώρας του, πούλησε τα γλυπτά στην Αγγλία. Έκανε καμιά δεκαριά παιδιά από δυο γάμους. Με δικαστική απόφαση πήρε διαζύγιο από την πρώτη σύζυγο, την οποία κατηγόρησε για μοιχεία. Μήνυσε και τον εραστή της γυναίκας του, διότι του έφαγε λεφτά.
Διαβαστε ακομα: