Δέκα χρόνια πριν ξεσπάσει στην Αμερική ο εμφύλιος Νότιων και Βόρειων, συγκεκριμένα το 1852, εκδόθηκε το πασίγνωστο βιβλίο στον πλανήτη ”Η Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά”. Ένας ύμνος στην εποχή του για την καταδίκη της δουλείας των νέγρων. Ποιος δεν έχει το διαβάσει, έστω ποιος δεν έχει ακούσει το μυθιστόρημα με το οποίο ο συγγραφέας βγάζει τη συμπάθεια του, την αγάπη του για τους μαύρους. Άγνωστη είναι η Harriet Elizabeth Beecher, αυτή που έγραψε την ”Καλύβα”. Και γυναίκα ο… δράστης, και λευκή.
Ιούνιο του 1811 γεννήθηκε η Χάριετ Μπήτσερ από πατέρα θεολόγο και πρωτοστάτη ενάντια στη δουλεία των ”αράπηδων”. Ήταν το έβδομο από τα 13 παιδιά της οικογένειας κι όταν έγραφε την ”Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά” στις ΗΠΑ ήταν υπόλογος στο νόμο όποιος δεν κατέδιδε νέγρο σκλάβο που το ‘σκαγε από το αφεντικό του. Χρειάστηκε να κερδίσουν οι Βόρειοι τον εμφύλιο για να γίνει ιστορικά το πρώτο βήμα που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση, και τελικά στην ισότητα των μαύρων με τους λευκούς.
Λέγεται, δεν είναι αποδεδειγμένο, ότι όταν ο Αβραάμ Λίνκολν υποδέχθηκε την συγγραφέα στον Λευκό Οίκο της είπε: ”Εσείς είστε, λοιπόν, η μικρή κυρία που έγραψε το βιβλίο που έγινε η αφορμή να ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος… ”. Ξεκίνησε το 1851 να γράφει σε συνέχειες το A Key to Uncle Tom’s Cabin, και μετά από 40 ”επεισόδια”, όπως θα λέγαμε σήμερα, ωρίμασε η ιδέα να γίνει βιβλίο.
Δική της κουβέντα: «Δεν έγραψα εγώ το βιβλίο, γράφτηκε μόνο του… Το ξεκίνησα, αλλά γρήγορα κατάλαβα πως δεν ήταν δυνατόν να το σταματήσω μέχρι να φτάσει στο τέλος του». Η Αριέτα Μπήτσερ ήταν ολοκληρωτικά δοσμένη στον αγώνα για να σταματήσει η σκλαβια των νέγρων. Ήρθε δυο φορές στην Ευρώπη για να συναντηθεί με προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, ακόμα και με γυναικείες οργανώσεις, ανθρώπους που θα ύψωναν φωνή υπέρ της κατάργησης της ανθρώπινης δουλείας στις ΗΠΑ. Πέθανε το 1896, σα σήμερα πρώτη Ιουλίου.
Διαβάστε ακόμα: