Το ακούς δεξιά κι αριστερά. Σήμερα εποχή κορονοϊού και καραντίνας. Πως το καλύτερο είναι να ζούσαμε στο ύπαιθρο, στην άπλα της φύσης, μακριά από τις πολύβουες πόλεις, αυτές τις αντιανθρώπινες εστίες, μέσα στα κλουβιά, τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών. Να, ένα απόσπασμα κειμένου του αποδυτηριάκια, από κυριακάτικο σεντόνι που είχε δημοσιευθεί στη φυλλάδα στις 10 Δεκεμβρίου 1989:
… Ποιοι κομπιούτερ; Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους κομπιούτερ. Όταν φτιάξαμε τον Λένιν, για να κάνει πράξη το μέγα παραμύθι του Μαρξ, υπολογίζαμε να κρατήσει η δουλειά τουλάχιστον 140 χρόνια. Διαψευστήκαμε, και υποχρεωθήκαμε να αποσύρουμε το έργο από τη σκηνή το 1977, γιατί θα χάναμε τον έλεγχο. Το μεγαλύτερο επίτευγμα μας τα τελευταία χίλια χρόνια, το τέλειον έγκλημα, ο κομουνισμός, έγινε τελικά κομμάτια. Κι όμως είχαμε στηρίξει πολλά σ’ αυτό. Πριν κτιστεί η πολυκατοικία ήρθε ο σεισμός, ένα γαμημένο φαινόμενο της φύσης, και μας γκρέμισε το κτήριο. Είχαμε πάρει τα μέτρα μας, για τους δυνατούς αγέρηδες και τις νερομποντές, ακόμα και από το ηφαίστειο της κολάσεως να προστατευτεί, αλλά κατέρρευσε σα σκηνικό του Χόλυγουντ.
Η αγωνία του νέου κύκλου. Που έρχεται και ξεβρακώνει, και ισοπεδώνει αυτό που έφτιαξες. Μια είναι η λύση. Δεν υπάρχει άλλη. Μια. Δεν τη λέμε, όμως. Δεν έχουμε καταλήξει αν μας συμφέρει. Η επιστροφή στη φύση. Ένα από τα δυο. Ή θα καταστραφείς ή γυρνάς στο καλύβι και ανακαλύπτεις τον εαυτό σου. Τον χαμένο σου εαυτό. Να θεραπεύσεις τα κύτταρά σου. Δεν γίνεται διαφορετικά. Είναι αυτοκτονικό να παραμένεις περισσότερο από πέντε αιώνες σε μεγαλουπόλεις. Είναι κόντρα στη φύση. Αναγκαίο το πίσω στη σπηλιά, στο βουνό, στο δέντρο.
Δεν σου χρειάζεται,ρε, ο ηλεκτρισμός- υπάρχει ο ήλιος. Δεν σου χρειάζεται το μπετόν- υπάρχει η πέτρα. Εκεί, στη φύση μέσα θα γεννιέσαι και θα ζεις. Η θνησιμότητα, βέβαια, θα πέσει στα 50 από τα 70 χρόνια. Και τι έγινε που θα πεθάνεις νωρίτερα. Επειδή θα στερείσαι άμεσης φροντίδας γιατρών, φαρμάκων, νοσοκομείων. Δεν θα χάσει τίποτα ο κόσμος, η ζωή συνεχίζεται, θα ζουν κάποιοι άλλοι…
Διαβάστε ακόμα: