Γεγονός.Ο κόσμος της Δύσης άνοιξε την πόρτα της Ιστορίας με τον Όμηρο. Είναι η απόλυτη επιτυχία για τους σημερινούς Έλληνες να γνωρίζουν ότι η λευκή φυλή πρωτοπερπάτησε τη σκέψη, το λόγο και την επικυρίαρχη πορεία της στον πλανήτη με το ποιητικό έργο του τυφλού ποιητή. Με τους δυο λογοτεχνικούς του άθλους, τους μοναδικούς και αξεπέραστους. Την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.
Αφήνουμε στην άκρη την αξία της επικής ποίησης του Ομήρου. Κι αν πράγματι υπήρξε ο Ομηρος, πότε ακριβώς έζησε, κι αν είναι ή όχι παραμύθι ο Τρωϊκός Πόλεμος. Ποιος ασχολείται. Το γεγονός είναι ότι υπάρχει η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, που καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος είναι αιχμάλωτος της μοίρας του. Αυτός είναι. Δεν ήταν δυνατόν να είναι άλλος.
Με μια κουβέντα. Αυτός ο κόσμος άνοιξε τα μάτια του με το φως της ελληνικής σκέψης, με την Ιστορία και τη μυθολογία των Ελλήνων.
Σα σήμερα το 1178 πριν τον Χριστό ο πολυμήχανος Οδυσσέας εξόντωσε τους μνηστήρες που ενώ αυτός βρισκόταν στην Τροία και ταλαιπωρούνταν να επιστρέψει στο νησί του, αυτοί φλερτάριζαν την Πηνελόπη. Σ’ αυτή την ακριβή ημερομηνία κατέληξε ο Έλληνας αστρονόμος Κωνσταντίνος Μπαϊκούζης του Αστρονομικού Παρατηρητήριου Λα Πλάτα της Αργεντινής, το 2008.
Όσο θα συνεχίσει να υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη δεν θα σταματήσουν επιστήμονες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, αστρονόμοι, κοινωνιολόγοι, φιλόσοφοι κ.α. να τη ψάχνουν σ’ ό,τι έχει σχέση με τον Όμηρο και την Τροία. Τον επιθετικό πόλεμο των Ελλήνων, που δεν ήταν ένα ενιαίο κράτος, αλλά κρατικές συμμορίες με διαφορές αξεπέραστες, και οι οποίοι ξεκίνησαν με τη βοήθεια των Θεών, βέβαια, να καταπιούν τους Τρώες, ελληνικό φύλο κι αυτοί, με την ίδια γλώσσα και την ίδια θρησκεία.
Ο Όμηρος αναφέρει συγκεκριμένα στην Οδύσσεια τη θέση των άστρων και του ήλιου. Την ημέρα της επιστροφής στην Ιθάκη του Οδυσσέα έγινε ολική έκλειψη ηλίου. Η δε Καλύψω συστήνει στον Οδυσσέα- στον πηγαιμό του για την Ιθάκη- να κρατάει στο αριστερό του χέρι την Άρκτο, δηλαδή προς ανατολάς.
Ο Έλληνας επιστήμονας της Αργεντινής δεν υποστηρίζει την ιστορικότητα της ύπαρξης του βασιλιά της Ιθάκης, ούτε και την αλήθεια της επιστροφής του μετά από 20 χρόνια στην πατρίδα του. Μας λέει , όμως, ότι σύμφωνα με τη μελέτη των αστρονομικών φαινομένων, με βάση όσα αναφέρει ο Όμηρος στο έπος της Οδύσσειας, (”χανόταν ο ήλιος από τον ουρανό….”), στις 16.04 του 1178 ήταν η ημέρα της σφαγής των μνηστήρων. Στη φώτο, από το φιλμ του 1954, ο Κερκ Ντάγκλας αρχίζει να ξεπαστρεύει έναν έναν τους υποψήφιους αντικαταστάτες του στο θρόνο και το κρεβάτι της πιστής συζύγου του Πηνελόπης.
Διαβάστε ακόμα: