Πως τον κοζάρεις τον τύπο στη φωτογραφία; Το πρώτο που σκέπτεσαι είναι τραγουδιστής ροκάς ή μοντέλο σε gay επίδειξη. Μήπως υποψήφιος παίκτης σε περίεργο reality. Τίποτα απ’ όλα αυτά. Συγγραφέας είναι ο λεβέντης σε μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας. Και σαν άνθρωπος έχει μαι έντονη τάση να προκαλεί, να λέει κάτι εξωφρενικό, ακραίο, απρόβλεπτο κι έτσι να κερδίζει δημοσιότητα.
Ο Myke Cole, αυτό είναι το όνομα του κοινωνικού προβοκάτορα, ας τον χαρακτηρίσουμε έτσι επιεικώς, έβγαλε φιρμάνι με το οποίο υποστηρίζει πως οι Σπαρτιάτες και ο θρύλος των αήττητων πολεμιστών είναι μια σκέτη μπλόφα. Λέει πολλά ο Μίκυ Κόουλ, 47 χρονών, Αμερικάνος από τη Νέα Υόρκη, που έχει κάνει στον πόλεμο του Ιράκ, όλα για να μειώσει την έννοια Σπάρτη, ακόμα και τη Μάχη των Θερμοπυλών.
Μέχρι τον… Ντόναλντ Τραμπ μπερδεύει ο συγγραφέας και μόνο που δεν ρίχνει την ευθύνη στην αρχαία Σπάρτη επειδή την έχουν είδωλο, όπως λέει, όλες οι φασιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις.
Μιλάμε σοβαρά; Αν ναι δεν ασχολείσαι με τον κύριο, ό,τι κι αν ισχυρίζεται. Όπως κι αν ερμηνεύει ιστορικά γεγονότα. Στο φινάλε δικαίωμα του είναι. ”Οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες ήταν δειλοί όπως είμαστε και εμείς σήμερα, ήταν άπληστοι ακριβώς όπως είμαστε και εμείς, δεν έκρυβαν το φόβο τους όπως κι εμείς. Έφευγαν ηττημένοι από μάχες όπως συμβαίνει και με εμάς”.
Αυτά τα απίθανα λέει για την περισσότερο κλειστή και κυρίως σκοτεινή κοινωνία στην Ελλάδα της αρχαιότητας. Άλλο είναι εκείνο που αξίζει παρατήρησης με αφορμή τις ανοησίες του Αμερικανού συγγραφέα. Το ότι είναι κάτι περισσότερο από μόδα η ενασχόληση της παγκόσμιας πανεπιστημιακής κοινότητας με την Σπάρτη. Εκπληκτικό. Πλέον εκδίδονται στο εξωτερικό περισσότερα βιβλία μελέτης και έρευνας για την σπαρτιατική κοινωνία, παρά για την Αθήνα της κλασικής αρχαιότητας.
Μαλάκα, εσύ που πιάνεις στο στόμα σου την Σπάρτη, σου λέω το εξής απλό. Αδιάφορο ό,τι λες, ακόμα κι αν έχεις δίκιο. Δεν είπες το πιο σημαντικό. Καμιά σχέση η Σπάρτη με την Αθήνα. Δυο κόσμοι η μέρα με τη νύχτα. Τόσο διαφορετικοί, την ίδια εποχή.
Διαβάστε ακόμα: