Με αυστηρό και σκληρό πατέρα, με σύζυγο που την κακοποιούσε, με πολύ τσιγάρο και χρόνια στα σκυλάδικα, αυτή η θεϊκή φωνή, καταστράφηκε. Θα μπορούσε να κάνει μεγάλη καριέρα διεθνών προδιαγραφών. Η ίδια η Μούσχουρη μου είχε πει σε μια συνέντευξη μας… “Η Τζένη Βάνου ήταν καλύτερη όλων μας”.
Ήταν επιλογή της να μην κυνηγήσει καριέρα στο εξωτερικό. Ήταν επιλογή της να μην τραγουδήσει Χατζιδάκι. Ήταν επιλογή της να ακούει «τυφλά» τον Μίμη Πλέσσα και να μπει στο λαϊκό ρεπερτόριο. Ήταν επιλογή της να προσκολληθεί σ’ ένα άντρα που την κακοποιούσε και της έπαιρνε τα χρήματα της. Οι επιλογές της ήταν αυτές που την έφτασαν να «σέρνεται» για χρόνια στα σκυλάδικα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Γεννήθηκε σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου, το 1939 στην Αθήνα, και από νωρίς αντιμετώπισε δύσκολες καταστάσεις. Η μητέρα της το έσκασε με έναν άλλο άντρα, ο πατέρας της απαγόρεψε να βλέπει την κόρη της και ξαναπαντρεύτηκε. Η μικρή Ευγενία μεγάλωσε κυρίως με την γιαγιά της. Όταν ως έφηβη θέλησε να γίνει τραγουδίστρια ο σκληρός πατέρας της που ήταν κάθετα αντίθετος, της το απαγόρεψε. Παρ΄ όλα αυτά ήταν τέτοιο το πάθος της για το τραγούδι, που δεν τον άκουσε. Ο Γεράσιμος Λαβράνος για να την προστατέψει, το Ευγενία Βραχνού που ήταν το πραγματικό της όνομα, το έκανε Τζένη Βάνου. Για να μπορέσει να ακουστεί η υπέροχη φωνή της. Όταν το έμαθε ο πατέρας της την έδιωξε από το σπίτι. Βρήκε τις βαλίτσες της στην εξώπορτα.
Ενώ αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, μετά τη γνωριμία της με τον Τώνη Μαρούδα, το Τρίο Μπελκάντο, τον Μίμη Πλέσσα, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας- και την πήραν αμέσως. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1955, ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. Τραγουδώντας πια επαγγελματικά, σ’ ένα από τα «Κυριακάτικα Πρωινά» του Rex, πήγε να την δει ο πατέρας της, με την ετεροθαλή αδερφή της και στο τέλος της είπε: «όσο μεγάλη και να γίνεις σε δόξα και ηλικία, να μάθεις να ζητάς συγγνώμη. Αυτό ήρθα σήμερα εγώ να ζητήσω, γιατί δεν ήξερα τι παιδί είχα κάνει».
Όταν πρωτογνώρισε τον νεαρό Μίμη Πλέσσα, αισθάνθηκε πως βρήκε τον μέντορα της. Το 1959 την έβαλε να κάνει φωνητικά στο τραγούδι “Αστέρι αστεράκι” του Δημήτρη Χορν, και ήταν τόσο εντυπωσιακή η φωνή της – έστω και στα φωνητικά – που αμέσως…
Η συνέχεια εδώ…nikosonline.gr