Το 1843 δεν υπήρχε internet, η φωτογραφία και το τηλέφωνο ήταν άγνωστα στον κόσμο, όμως υπήρχαν τα Χριστούγεννα. Και τα ταχυδρομεία. Πάντα, σε κάθε εποχή γιορταζόταν από τους χριστιανούς η γέννηση του Ιησού. Και ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να επικοινωνήσει ο άνθρωπος και με άτομα εκτός οικογένειας, συγγενείς, φίλους, γνωστούς. Τότε, λοιπόν, το 1843, καταγράφεται ιστορικά η αποστολή της πρώτης χριστουγεννιάτικης κάρτας (εικόνα).
Δεν προλάβαινε να κάνει αυτό που συνηθιζόταν, να κάτσει να γράψει επιστολές προς όλους όσους ήθελε να ευχηθεί ”Καλά Χριστούγεννα” και σκέφτηκε να τυπώσει μια κάρτα. Ο πολυάσχολος Άγγλος Χένρυ Κώουλ έδωσε κάτι ψιλά στον Τζων Κάλκστ Χόρσλεϋ, που έβγαζε μεροκάματο ως ζωγράφος, να φτιάξει μια σκιτσογραφία ικανή να ανατυπωθεί και να αποσταλεί από το ταχυδρομείο.
Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε μια οικογένεια μπροστά σε τραπέζι με φαγητά, δώρα, κλωναράκια πρίνου, φύλλα κισσού και πολλά χαμόγελα κι έτσι γεννήθηκε η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα, που στη συνέχεια έγραψε τη δική της Ιστορία. Μέχρι πριν από εκατό χρόνια το μοτίβο στις περισσότερες κάρτες γινόταν με το χέρι. Από το 1930 μπήκαν στο παιχνίδι ό,τι ταίριαζε στην εποχή, φιγούρες του Μίκυ Μάους και του Ποπάϋ, πατριωτικά συνθήματα, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.
Μετά τον πόλεμο, η χριστουγεννιάτικη και η πρωτοχρονιάτικη κάρτα μεταβλήθηκε σε βαποράκι να μεταφέρει αντιπολεμικά, ερωτικά, ψυχεδελικά, οικολογικά μηνύματα. Καμιά έκπληξη να βλέπει κανείς το καλάθι του άη-Βασίλη με πυραύλους, με τη σημαία μιας χώρας, ακόμα και μιας ποδοσφαιρικής ομάδος.
Διαβαστε ακομα: