Η Παναγίτσα είναι ένα ιδιαίτερο χωριό στην Πέλλα, κάπου ανάμεσα στην Έδεσσα και την Φλώρινα. Κάθε χωριό της Ελλάδας έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και ομορφιά. Κάποια, παρ’ όλο ότι δεν είναι πολύ γνωστά, καταφέρνουν με μια μικρή κίνηση ή ιδέα και ξεχωρίζουν. Εγώ σ’ αυτό το χωριό θέλω να πάω.
Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για το χωριό Παναγίτσα και θα μάθουμε τι είναι αυτό το ιδιαίτερο που έχει. Είναι ένα χωριό πανέμορφο στη βόρεια Ελλάδα το οποίο μάλιστα διαθέτει τρεις τεχνητές λίμνες. Αυτό από μόνο του μπορεί να σε βάλει σε σκέψεις.
Πόσο μάλλον αν μάθεις ότι σ’ αυτό το χωριό οι κάτοικοι δεν είναι μόνο συγχωριανοί, συγγενείς και φίλοι, αλλά και συνεταίροι, καθώς απασχολούνται οι περισσότεροι στην ίδια επιχείρηση. Από τους 300 μόνιμους κατοίκους της Παναγίτσας, οι 250 είναι μέτοχοι μιας εταιρείας, στις συσκέψεις της οποίας συζητούνται πρώτα τα προσωπικά νέα και μετά τα επαγγελματικά, αφού γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά.
Το χωριό Παναγίτσα που παλιότερα λεγόταν Όσλοβο, βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων στο Όρος Βόρας και απολαμβάνει μια μοναδική θέα. Από τις τεχνητές λίμνες της αρδεύεται και λειτουργεί υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που τροφοδοτεί το τοπικό δίκτυο. Είναι κάτι ξεχωριστό για τον επισκέπτη που θα βρεθεί εκεί. Περπατώντας στην φύση της περιοχής θα δεις επίσης τρεχούμενα νερά και καταρράκτες, μια ομορφιά που θα σου κλέψει την καρδιά.
Εδώ και 25 χρόνια το χωριό και γενικά η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος μια και έχει ανακαλυφθεί ένας αρχαίος οικισμός, ο οποίος χρονολογείται μάλιστα από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια.
Επανέρχομαι όμως σ’ αυτό που έγραψα πιο πριν ότι σ’ αυτό το χωριό οι κάτοικοι δεν είναι μόνο συγχωριανοί, συγγενείς και φίλοι, αλλά και συνεταίροι. Τι συμβαίνει;…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ και θα τα χάσετε……nikosonline.gr