Μπέρδεμα και με την ακριβή ηλικία του ηλικιωμένου, που οι ειδικοί την υπολογίζουν κάπου ανάμεσα στα 60 και τα 80 χωρίς να την προσδιορίζουν επακριβώς. Αν ρωτήσεις έναν αρμόδιο των αστικών συγκοινωνιών ποιες ηλικίες μπορούν να χρησιμοποιούν τις ειδικές θέσεις που προορίζονται για τους ηλικιωμένους, αποκλείεται να πάρεις σαφή απάντηση. Μπορεί να σού πει αορίστως για συνταξιούχους (κι ας γνωρίζει ότι υπάρχουν συνταξιούχοι σε ηλικία 45 ετών) ή για παππούδες και γιαγιάδες (κι ας ξέρει ότι υπάρχουν τέτοιοι στα 52-55 ετών). Αλήθεια ποια είναι η ηλικία του ηλικιωμένου;
Είναι τα 67 χρόνια, που αποτελεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που όρισε ο νόμος Κατρούγκαλου ή τα χαμηλότερα όρια, 60, 58 και βγάλε, παλαιότερων νόμων που εξακολουθούν να ισχύουν; Μήπως όμως ισχύει αυτό που έχει πει ο διάσημος καθηγητής των Οικονομικών του Stanford, John Shoven, δηλαδή ότι αν η πιθανότητα να πεθάνεις την επόμενη χρονιά είναι 2% τότε λέγεσαι «ηλικιωμένος». Αν η πιθανότητα αυτή είναι 4% τότε λέγεσαι… πολύ ηλικιωμένος.
Στις αρχές του περασμένου αιώνα μία αθηναϊκή εφημερίδα έγραψε για τον ηλικίας 45 ετών … γέροντα που τραυματίστηκε σε τροχαίο, ενώ στη δεκαετία του ’60 ο Γιώργος Ζαμπέτας (φώτο, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη) ξεσήκωνε τους μεσήλικες με το σουξέ του «Ο πενηντάρης είναι ο νέος της εποχής!!!». Ο λαός έχει καταλήξει στο εξής συμπέρασμα όσον αφορά τις ηλικίες: η γυναίκα είναι όσο φαίνεται και ο άνδρας όσο… μπορεί.
Ωστόσο, τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης στη Μ. Βρετανία έδειξαν πως η έννοια της λέξης «ηλικιωμένος» διαφοροποιείται όσο μεγαλώνουμε. Στη συνείδηση των 35χρονων, ηλικιωμένος είναι κάποιος που έχει περάσει τα 61. Αντίθετα, για εκείνους που διανύουν την έβδομη δεκαετία τους, η λέξη «ηλικιωμένος» δεν ισχύει πριν τα 77. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι γυναίκες είναι πιο επιεικείς απέναντι στο γήρας. Θεωρούν πως η τρίτη ηλικία ξεκινά στα 69, ενώ οι άντρες στα 67.