Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Για να πετύχει μία απεργία χρειάζεται υπομονή και σχέδιο. Μακριά από εργατοπατέρες και κομματικά καπελώματα. Ιδιαίτερα όταν έχεις να αντιμετωπίσεις σκληρό εργοδότη. Σαν τους δανειστές μας, για παράδειγμα, στα χρόνια των μνημονίων ή σαν τον… Φαραώ. Τον συγκεκριμένο Φαραώ τον Ραμσή τον Γ΄, επί των ημερών του οποίου έγινε η πρώτη καταγεγραμμένη απεργία στην παγκόσμια ιστορία. Είχε, μάλιστα, αιτία της ένα φαινόμενο αρκετά… ελληνικό και επίκαιρο. Οι απεργοί ήταν απλήρωτοι.
Η απεργία ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου το 1152 π.Χ., όταν περίπου εξήντα εργάτες παράτησαν τα εργαλεία τους και σταμάτησαν να δουλεύουν. Λιθοξόοι, ξυλουργοί και τεχνίτες απέκλεισαν τους χώρους εργασίας στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στη δυτική όχθη του Νείλου, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Θήβες και αντί να διακοσμήσουν τον τύμβο του Φαραώ που είχαν λαξεύσει στο βράχο, ανέβηκαν στο βουνό. Από εκεί επέστρεψαν στα χωριά τους και έκαναν… πορεία διαμαρτυρίας στην παρακείμενη πεδιάδα.
Στη συνέχεια – είπαμε οι άνθρωποι είχαν σχέδιο – κατευθύνθηκαν προς τον νεκροθάλαμο – ναό του Ραμσή Ι. Εκεί ήταν εγκατεστημένο το διοικητικό κέντρο, με γεμάτες τις σιταποθήκες απ’ όπου έπαιρναν τη μισθοδοσία τους και οργάνωσαν την κατάληψή του. ”Είμαστε πεινασμένοι και διψασμένοι” φώναζαν και απαιτούσαν τη διανομή φαγητού, δηλαδή αυτό που αποτελούσε το… μισθό τους, ο οποίος είχε καθυστερήσει επί ένα μήνα. Μάταια. Οι απεργοί δεν το’ βαλαν κάτω, όμως. Διανυκτέρευσαν στο ναό.
Την επόμενη μέρα συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους τόσο έντονα, που προκάλεσαν την παρέμβαση του αρχηγού της αστυνομίας, ο οποίος έσπευσε να τους συναντήσει. Να συζητήσει μαζί τους πριν ενημερώσει τους αξιωματούχους του μονάρχη. Ο αρχιμπάτσος επανήλθε στους απεργούς το ίδιο βράδυ, αλλά δεν είχε να τους ανακοινώσει κάτι που θα τους ικανοποιούσε και οι εργάτες ξάπλωσαν ξανά μπροστά στην πύλη του ναού. Και εκεί διανυκτέρευσαν πάλι.
Το πρωί ανανέωσαν τις καταγγελίες: ”Δεν έχουμε ρούχα, ούτε λάδι, ψάρια ή λαχανικά. Ενημερώστε τον Φαραώ, τον καλό μας αφέντη, να στείλει τον ανώτερό μας να βεβαιωθεί ότι πράγματι θα λάβουμε τρόφιμα”.
Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι, κάπως έτσι. Έδειχναν αποφασισμένοι για όλα και οι αξιωματούχοι του ναού ήθελαν δεν ήθελαν έκαναν πίσω, καθώς η σιταποθήκη ήταν γεμάτη από τρόφιμα. Τελικά, οι εργάτες πήραν ολόκληρο το μηνιάτικο τους. Τέσσερα σακιά σιτάρι και ενάμιση σακί κριθάρι ο καθένας. Έτσι έληξαν την απεργία τους, την πρώτη από καταβολής.
Διαβαστε ακομα: