Νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας γυναίκα. Τι σημαίνει αυτό; Τίποτα δεν σημαίνει. Η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι αυτή που είναι και το όποιο ήθος της και η όποια αξία της δεν ορίζεται από την εκλογή της στη θέση του πρώτου πολίτη της χώρας. Η δε ελληνική κοινωνία, επίσης, είναι αυτή που είναι και δεν είναι άλλη επειδή περισσότερες Ελληνίδες ασκούν καθήκοντα βουλευτή, υπουργού, δικαστή, αστυνομικού, στρατιωτικού.
Το πόσο τιμάει μια κοινωνία την γυναίκα δεν αποτυπώνεται στο γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες συμβολαιογράφοι, ιατροί, δημοσιογράφοι, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, γεωπόνοι, έμποροι, μεσίτες κ.α. Μια κοινωνία δείχνει την κλάση της όταν αναγνωρίζει την προσφορά της γυναίκας χωρίς απαραίτητα να την ψηφίζει, να την τοποθετεί σε δημόσιες θέσεις, να της αναθέτει ευθύνες κρατικές, κοινωνικές.
Δεν αλλάζει η κοινωνία επειδή η γυναίκα έχει πάρει πόντους και όλο περισσότερο εκτιμάται… ισάξια του άντρα. Αυτό είναι το ζητούμενο; Να πλησιάσουν οι γυναίκες τους άντρες. Να φτάσουμε κάποτε π.χ. να είναι τόσοι δήμαρχοι γυναίκες όσοι και οι άντρες. Σήμερα υπάρχουν δήμαρχοι μόνο σε 16 πόλεις της Ελλάδος, σε σύνολο 331.
Αν σε μια κοινωνία, για παράδειγμα την ελληνική, σε σύγκριση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, είναι χαμηλό το επίπεδο των ανδρών, σχετικά με τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους, ποιο είναι το όφελος αν η γυναίκα, ως εργαζόμενη, ως επαγγελματίας, ως επιχειρηματίας αρχίζει να λειτουργεί περισσότερο εκτός οικογένειας; Το ζήτημα δεν είναι να συγκρίνουμε την Γυναίκα με τον Άνδρα. Γιορτή της Γυναίκας σήμερα και η κουβέντα που αξίζει τι περιμένει μια κοινωνία για να γίνεται καλύτερη τόσο από την γυναίκα, όσο και από τον άνδρα. Από δυο διαφορετικά πλάσματα. Επιτέλους. Αν η γυναίκα μας δίνει αυτά που περιμένουμε από έναν άνδρα, τότε για ποια… αποκατάσταση, ποια δικαίωση, ποια ισότητα να αγωνιστούμε;
Διαβάστε ακόμα: