Δεν έβαλε πληρωμένο εκτελεστή να ξεπαστρέψει τον άνθρωπο, με τον οποίον είχε ανοικτούς οικονομικούς λογαριασμούς. Ο ίδιος επισκέφτηκε το θύμα στο γραφείο και τον καθάρισε με δυο σφαίρες. Τι συνέβη ανάμεσα σε δυο πλοιοκτήτες την περίοδο του μεσοπολέμου και το νιτερέσο που είχαν κατέληξε ο μεν ένας να πάει νεκρός μέσα στο χώμα, ο δε άλλος πίσω από τα σίδερα της φυλακής;
Ο Κωνσταντινουπολίτης Λεόντιος Τεργιάζος, 55 χρονών, μεταφέρει κάρβουνο με τα παπόρια του και το εμπορεύεται. Τροφοδοτεί τούτη την καύσιμη ύλη τα πλοία άλλων εφοπλιστών. Ο Κεφαλονίτης Σπύρος Τυπάλδος, 45 χρονών, με τον αδελφό του είναι ιδιοκτήτες ενός και μοναδικού καραβιού και πελάτες του Τεργιάζου. Το αλισβερίσι που έχουν οι δυο τους παρουσιάζει προβλήματα διότι το χρέος του ενός, του Τυπάλδου, όλο και φουσκώνει.
Όταν το νούμερο έφτασε στα 1,400.000 δραχμές ο Τεργιάζος κατέφυγε στη δικαιοσύνη και στις 8 Νοεμβρίου, σα σήμερα το 1936, ορίστηκε ο πλειστηριασμός στο πλοίο του Τυπάλδου. Την προηγουμένη, 7 Νοεμβρίου, ο Κεφαλονίτης βάζει πλώρη για το γραφείο του Κωνσταντινουπολίτη, στον Πειραιά. ”Δεν περνάς… ” του κόβει τη φόρα υπάλληλος του Τεργιάζου. ”Ρε, πάρε δρόμο από μπροστά μου… ” τον σπρώχνει ο Τυπάλδος και νταηλήκι φτάνει μέχρι τον άνθρωπο στον οποίο χρωστούσε χρήματα.
Ο Τυπάλδος ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία κατάσχεσης του πλοίου του, οι δυο εφοπλιστές έβαλαν τις φωνές, οι τόνοι ανέβηκαν, και τα αίματα μαζί. Όταν ο Τυπάλδος κατάλαβε ότι ο άλλος δεν άλλαζε στάση, τράβηξε το πιστόλι του. Και μια σφαίρα ακόμα, άστοχη αυτή, στον υπάλληλο που δεν του είχε επιτρέψει την είσοδο, όταν αυτός εμφανίστηκε πάλι μπροστά του, μετά τον πυροβολισμό στο αφεντικό του.
Λόγω του ελληνοϊταλικού πολέμου ο δολοφόνος Τυπάλδος κάθισε στη φυλακή μονάχα πέντε χρόνια. Επανήλθε στη ναυτιλία και δικό του καράβι ήταν το ”Ηρακλειο” που φούνταρε στη Φαλκονέρα κι έστειλε νεκρούς στη θάλασσα 277 επιβάτες (φώτο). Η ναυτική τραγωδία. Το Δεκέμβριο του 1966.
Διαβαστε ακομα: