Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
1815. Ο Γιάννης Αγιάννης, ένας πεινασμένος φτωχοδιάβολος, συλλαμβάνεται για κλοπή και περνά δύο δεκαετίες περίπου στα κάτεργα. Όταν αποφυλακίζεται, γνωρίζει τον φιλάνθρωπο και μεγαλόψυχο επίσκοπο Μυριήλ, και χάρη σ’ αυτόν το σπέρμα του καλού και της μετάνοιας φωλιάζει μέσα στον άνθρωπο που η ζωή τον ανάγκασε σε παραβατική συμπεριφορά. Χρόνια μετά, ο Αγιάννης στους ”Άθλιους” του Βίκτωρος Ουγκώ, ως δήμαρχος Μαγδαληνής πλέον, μιας παραλιακής πόλης, και έχοντας αλλάξει ταυτότητα, ευημερεί και προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
2010-2017. Ο Γιάννης Αγιαννίδης ή Αγιαννόπουλος, ένας φτωχός πλην τίμιος Έλληνας, χάνει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων και της περιουσίας του στο βωμό των περικοπών και των χαρατσιών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουν τα παιδιά του χωρίς γάλα, κλέβει το κράτος , ακολουθώντας μία από τις πιο συνηθισμένες συνταγές. Φοροδιαφεύγει.
Η εφορία, όμως δεν αστειεύεται. Στην αρχή μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Γιάννη Αγιαννίδη ή Αγιαννόπουλου, κατόπιν προχωρεί σε κατάσχεση του σπιτιού του και στο τέλος τον κλείνει στη φυλακή. Σε κάθε περίπτωση ο ηθικός αυτουργός μένει έξω. Παρ ό,τι είναι πασίγνωστος και μη εξαιρετέος.
Το έργο συνεχίζεται και σήμερα, στη μεταμνημονιακή Ελλάδα
Διαβαστε ακομα: