Βρήκανε 130 εκατομμύρια δολάρια καβατζωμένα στο σπίτι του προέδρου της χώρας, λίγες μόλις μέρες μετά την έκπτωση του με στρατιωτικό πραξικόπημα. Που είναι το περίεργο και το πρωτοφανές; Ποιος, δηλαδή, θα τα αρπάξει πρώτος και καλύτερα, αν όχι ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος που έχει εξουσία κυβερνήτη. Όταν μάλιστα, πρόκειται για χώρα τριτοκοσμική, το Σουδάν. Δεν κατάλαβα. Ο πρώτος στο κουμάντο του κράτους αποφασίζει π.χ. να δανειστεί το μπουρδέλο του με 50 ή 100 δις, όχι απλά εκ., και λες να είναι τόσο φελός, ώστε να βάλει την υπογραφή του χωρίς να πάρει την προμήθεια του. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
Είναι αδύνατον να μην τα αρπάξει ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος της χώρας. Και δεν χρειάζεται καν να τα ζητήσει, αυτοί που θα τον δανειοδοτήσουν ή θα χρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο έργο στην χώρα του, θα του τα δώσουν κανονικά. ”Νόμιμα”. Ως είθισται.
Είναι αδιανόητο, είναι απίθανο να μην δωροδοκηθεί ο αρχηγός του κράτους. Αν κάνει τον ”δύσκολο”, να πει δεν συμφέρει την πατρίδα μου να μπει σε καθεστώς ”οικονομικής βοήθεια”, δεν θέλω να χρεώσω τον λαό μου με κερατιάτικα, τότε ο τύπος κινδυνεύει. Να σαμποταριστεί πολιτικά, κομματικά, να του βγάλουν βρώμες ανύπαρκτες, να του πάρουν με μεταγραφή στελέχη του κ.α. Επειδή ο εν λόγω πολιτικός είναι ”μη συνεργάσιμος”.
Θα πει κάποιος αφελής ότι ο κυβερνήτης είπε ”ΝΑΙ” στο δανεισμό διότι η χώρα θα βάραγε στάση πληρωμών, και ο ίδιος επειδή είναι ηθικός αρνήθηκε κάθε μίζα. Ό,τι έκανε, το αποφάσισε για το καλό του κράτους. Μαλακίες. Από που και ως που ο πρωθυπουργός ξέρει το καλό του κράτους; Με ποια κριτήρια το αποφασίζει; Με ποια προσόντα. Κάνουμε πλάκα ή μιλάμε σοβαρά;
Το αν ο πρωθυπουργός π.χ. κατεβάσει τα πανταλόνια στους δανειστές, πιο σωστά σ’ αυτούς που βρίσκονται πίσω από το σχετικό προσωπικό που χορηγεί τα δάνεια των δις, για το καλό της χώρας, αυτό, το καλό της χώρας θα φανεί μετά από πέντε, δέκα χρόνια και βάλε. Διάστημα που ο πρωθυπουργός θα είναι… πρώην. Τι, δηλαδή; Να μην πάρει για πάρτη του κάποια κωλοεκατόμμυρια και να συμφωνήσει ο εκλεκτός του λαού σ’ ένα ποσό 50 και 80 δις σε ευρώ, όχι σε δραχμές, ούτε σε στραγάλια.
Τα 105 από τα 130 εκ. που βρήκαν οι αρχές του Σουδάν σε διάφορα σημεία εντός της οικίας του έκπτωτου προέδρου ήταν πακεταρισμένα σε δεσμίδες. Ήξερε το κάθαρμα να τα παίρνει, δεν ήξερε να τα κρύβει.
Διαβαστε ακομα: