ΓΡΆΦΕΙ Ο ΙΣΑΑΚ ΔΙΑΜΑΝΤΊΔΗΣ
Η πρώτη τρόικα στη χώρα μας ήταν από τη συμμαχία των Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων. Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που κατοχύρωσε την ανεξαρτησία της χώρας, έγινε και με σκοπό οι δανειστές μας να εισπράξουν τα λεφτά τους από ένα οργανωμένο κράτος.
Η ανύπαρκτη τότε οικονομικά χώρα είχε δηλώσει αδυναμία να εξυπηρετήσει τα δάνεια του 1824 και 1825 για τους σκοπούς του Αγώνα και που οι τότε προύχοντες είχαν κατασπαταλήσει κατά τα ειωθότα. Με συνέπεια οι δανειστές είχαν κόψει κάθε βοήθεια. Μάταια ο Ιωάννης Καποδίστριας, που είχε κληθεί στο μεταξύ να κυβερνήσει την Ελλάδα, εκλιπαρούσε για νέο δάνειο. Ο άνθρωπος είχε τη ρετσινιά του Ρωσόφιλου, και οι δανειστές δεν τον εμπιστεύονταν. Αντί για …ψωμί, παιδεία δημοκρατία, μάλλον αντί για χρήματα και συντάξεις που ζητούσαν οι φουκαράδες Έλληνες από τον πρώην υπουργό της Ρωσίας, ο ευφυέστατος κυβερνήτης μοίραζε συμβουλές και κάπου – κάπου και σπόρους, να μάθουν οι φτωχοί πατριώτες να καλλιεργούν.
Την εξυπηρέτηση του δανείων της Επανάστασης ανέλαβε τελικά η βασιλεία του Όθωνα το 1832. Πήρε νέο δάνειο 60 εκατομμυρίων δραχμών από τους αδελφούς Ρότσιλντ (Μάιος 1833). Προηγουμένως ό Καποδίστριας, στην απόγνωση του, είχε ζητήσει από τους τρεις ξένους ναυάρχους που κέρδισαν στο Ναυαρίνο να βοηθήσουν με δική τους πρωτοβουλία τους Έλληνες κι αυτοί, παρακάμπτοντας τις κυβερνήσεις τους, έδωσαν…παξιμάδια και μπαρούτι.
Οι προστριβές με τους δανειστές ήταν καθημερινό φαινόμενο, η οικονομία δεν βελτιώνονταν, πόροι για την αποπληρωμή του νέου δανείου δεν υπήρχαν. Ίσως γιατί ούτε και το τότε κυβερνητικό πρόγραμμα είχε… αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Ο Όθωνας πήρε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία, όπως συμβαίνει πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, επιτάχυναν τις πολιτικές εξελίξεις. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 εκδηλώθηκε το στρατιωτικό κίνημα Καλλέργη, και υποχρέωσε τον βασιλιά στην παραχώρηση Συντάγματος. Μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, η χώρα μας κήρυξε στάση πληρωμών.
Η Ελλάδα ανέπνευσε οικονομικά μόλις το 1879, οπότε και άρχισε να… ξαναδανείζεται από τις ξένες χρηματαγορές. Τα επόμενα χρόνια με πρωτεργάτη τον Χαρίλαο Τρικούπη δανείστηκε μεγάλα ποσά για έργα υποδομής, όμως η κρίση στη διάθεση της σταφίδας, του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, επέτεινε το πρόβλημα του χρέους και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναφωνήσει στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου 1893, το περίφημο «Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν!».
Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897. Αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά, στις 6 Σεπτεμβρίου, η χώρα να μπει υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και να επιβληθεί το μονοπώλιο σε σπίρτα, τσιγάρα, οινόπνευμα κι άλλα προϊόντα.
Διαβαστε ακομα: