Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Το υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν από κάθε εκλογές θα μας πει, θα μας υπενθυμίσει ποια είναι τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο βουλευτή. Κάνουμε πλάκα; Μάλλον, όταν θέλουμε να συζητήσουμε τι λένε οι νόμοι. Στην Β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών ο υποψήφιος επιτρέπεται να ξοδέψει μέχρι 138.600 ευρώ, όταν όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ορισμένοι υποψήφιοι θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.
Προεκλογικό υλικό, διαφημιστικά φυλλάδια, αφίσες, μαζικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, διαφήμιση στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες, εκλογικά κέντρα και μια στρατιά από εργαζόμενους που «βαφτίζονται» εθελοντές, όλα αυτά κοστίζουν. Και κοστίζουν πολύ περισσότερο από το ποσό που προβλέπει ο νόμος.
Κοινό μυστικό στις εκλογές ότι νόμος είναι το δίκιο του χορηγού, που δίνει τα μαύρα για να δουν άσπρη μέρα και οι δύο. Ο βουλευτής κι αυτός ή αυτοί που θα τον στηρίξουν οικονομικά με φράγκα τα οποία προβλέπουν να πάρουν πίσω με το παραπάνω.
Στην Α’ Αθήνας το ανώτατο ποσό να ξοδέψει κάθε υποψήφιος είναι 84.600 ευρώ! Στο νομό Αττικής το ποσό είναι 86.400 ευρώ. Στα 88.200 ανεβαίνει το ποσό για τους υποψήφιους στην Α’ Θεσσαλονίκης. Μόλις 18.000 ευρώ (το κατώτατο ποσό) έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι σε Φωκίδα, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Λευκάδα.
Τι συμβαίνει; Και οι πέτρες ξέρουν ότι βουλευτής στην Αθήνα δεν βγαίνει κανείς με λιγότερα από 500.000 ευρώ, ποσό που είναι μικρότερο από το σύνολο των αποζημιώσεων που θα εισπράξει σε όλη τη διάρκεια της 4τους θητείας του στη Βουλή. Στην επαρχία τα ποσά υπολογίζονται σε 100-200 χιλιάδες ευρώ ή και παραπάνω που βεβαίως είναι 10 έως 20 φορές υψηλότερα από αυτά που επιτρέπονται.
Διαβαστε ακομα: