Να περιοριστούμε στα γεγονότα. Τα λένε όλα, δεν χρειάζονται φιλολογίες και συνθηματολογίες. Τελειώνει ο πόλεμος και η Αμερική, το πρώτο κουμάντο στη δύση, φτιάχνει το ΝΑΤΟ ενάντια υποτίθεται στη μέχρι χθες συμμάχο Σοβιετική Ένωση. Οι χώρες που πολέμησαν την Γερμανία του Χίτλερ βρέθηκαν αντίπαλες σε δυο στρατόπεδα. Γιατί; Παραμύθι φούρναρης ότι φοβόντουσαν η μια πλευρά την άλλη.
Σα σήμερα 4 Απριλίου, το 1949, οι ΗΠΑ κι άλλες 11 χώρες αρχικά συγκροτούν την… αμυντική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ, απέναντι στον κομουνιστικό κίνδυνο. Οι Ρώσοι λένε ότι το ΝΑΤΟ είναι επιθετικός πολεμικός οργανισμός, στρέφεται κατά των λαών και έτσι στήνεται το αντίρροπο κόλπο. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας με συμμάχους τις χώρες επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή αυτές στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Το ΝΑΤΟ στήθηκε για να προστατεύσει τα… ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας. Τι να πουν, ότι ανοίγουμε βαρειά βιομηχανία να πουλάμε όπλα; Ότι η ατλαντική συμμαχία άμα χρειαστεί συνεργεί σε στρατιωτικά πραξικοπήματα, συνωμοτεί σε χούντες, ευλογεί δικτατορίες;
Φεβρουάριο του 1952 μπαίνουν επίσημα στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Τουρκία. Υπ’ όψιν πως στο άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ αναφέρεται: ”Αν μια χώρα δεχθεί επίθεση στην Ευρώπη ή την Αμερική, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των χωρών-μελών της συμμαχίας”.
Το 1989-90 γκρεμίζονται μόνα τους- όχι κάτω από την πίεση του καπιταλιστικού ΝΑΤΟ- τα ”λαϊκά” καθεστώτα των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Άρα, πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης το Σύμφωνο της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Λέμε ανέκδοτα! Ναι μεν δεν υπάρχει εχθρός, από την άλλη στο ΝΑΤΟ μπαίνουν οι χώρες του αντίπαλου δέους, Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία και σία. Κι όμως, αυξάνονται οι ”αμυντικές” δαπάνες των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ.
Νέος ”εχθρός” του ΝΑΤΟ η διεθνής τρομοκρατία η οποία απειλεί τα δημοκρατικά καθεστώτα. Αντίπαλος στον πόλεμο ήταν η Γερμανία, και την βάλανε στο ΝΑΤΟ πριν την Ελλάδα και την Τουρκία. Αντίπαλοι ήταν οι χώρες- παραρτήματα της Σοβιετικής Ένωσης, τους κάνανε συμμάχους, για να αυξηθεί ο δικός τους τζίρος της πολεμικής βιομηχανίας.
Μεγάλη και χρήσιμη ανακάλυψη ο ”εχθρός”. Ο φόβος του ”αντιπάλου”.
Διαβάστε ακόμα: