Λένε πως ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι ο πιο διάσημος Έλληνας μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Δεν ισχύει αυτό. Άτομα σαν κι αυτό δεν έχουν πατρίδα, δεν ανήκουν σε έθνη, σε λαούς. No country men, σ΄αυτήν τη χώρα, σ΄αυτόν τον πλανήτη θα βρεις τον Ωνάση, ο οποίος έτσι κι όχι αλλοιώς θα περάσει από τούτη τη ζωή είτε διότι γεννήθηκε στον αιώνα του, είτε 500 χρόνια πριν. Είτε από πατέρα μεγιστάνα, είτε από μπατηράκο.
Ο γιος καπνέμπορα που γεννήθηκε Ιανουάριο του 1906, σε συνοικία πλουσίων της Σμύρνης, κι έκανε στη ζωή του, την επιχειρηματική, πράγματα που δεν είχε διδαχθεί από κανέναν, θα συζητιέται και θα απασχολεί πάντα. Είναι ένα από τα δέκα πρόσωπα της γης που προκαλεί το ενδιαφέρον, έστω την περιέργεια, και μετά το θάνατο του, το 1975, σα σήμερα 15 Μαρτίου. Δυο μόλις μήνες μετά την επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Τι να το κάνει το στόλο με τα αεροπλάνα και τον άλλο το στόλο με τα παπόρια, και ό,τι άλλο δημιούργησε το επιχειρηματικό δαιμόνιο αυτού του χαρισματικού στις μπίζνες και σαχλαμάρα στην προσωπική του ζωή. Τον Ιανουάριο του 1973 σκότωσαν τον 25χρονο γιο του Αλέξανδρο σε ”ατύχημα” με αεροπλάνο και ο μπαμπάς Αρίστος πήρε το μήνυμα. Όσο υψηλά κι αν φτάσεις, όσο κι αν είσαι δικός μας, φτάνει μια μονάχα κίνηση μας για να πάρεις πρέφα ποιος είναι το μεγάλο αφεντικό.
Στα 26 του ο Ωνάσης γίνεται ιδιοκτήτης στο πρώτο καράβι του. Παγκόσμιο ρομάντζο η ερωτική του σχέση με την Μαρία Κάλας (φώτο), αν ήταν ερωτική από πλευράς του, διότι τύποι σαν κι αυτόν αδυνατούν να αισθάνονται γήινα, ανθρώπινα. Καταδικασμένα είναι να συμπεριφέρονται μόνο από προσωπικό οικονομικό συμφέρον.
Διαβάστε ακόμα: