”Είναι βέβαιο πως εγώ δεν είμαι μαρξιστής”. Ποιος το είπε; Ο ίδιος ο Μαρξ. Ο μέγας Καρλ Μαρξ, ο προικισμένος κατά γενική εκτίμηση οικονομολόγος και φιλόσοφος Γερμανός, πέραν από τις μαλακίες που υποστήριζε στις προφητείες του στο Κεφάλαιο, το έργο ζωής του (1867). Π.χ. ότι ο καπιταλισμός δεν θα αντέξει, οι φτωχοί θα ξεσηκωθούν και θα σφάξουν τους πλούσιους.
Ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά έκανε πράξη και κάποιες ιδέες του μαρξισμού. Και από την άλλη, εκείνος που φτωχοποιήθηκε και περιθωριοποιήθηκε ήταν ο κομουνισμός. Λέμε τι προέκυψε, δεν κρίνουμε ηθικά, οικονομικά, πολιτικά την ελεύθερη οικονομία, τουτέστιν τον καπιταλισμό, ο οποίος εύκολα κρίνεται ως ανήθικος, αντιανθρώπινος.
Ο Μαρξ δεν πέθανε! Τον θάψανε μετά το θάνατο του το 1883, σα σήμερα 14 Μαρτίου, αλλά συνεχίζει να ζει διότι παραμένουν ζωντανές οι επιστημονικές και πολιτικές του σκέψεις. Οπαδοί και ενάντιοι του έτσι ή αλλοιώς καταφεύγουν στο ”Κεφάλαιο” και βέβαια στο ”Κομουνιστικό Μανιφέστο” (1849).
Στην πραγματικότητα με τον γεννημένο Εβραίο και στη συνέχεια άθεο Μαρξ γεννήθηκε μια νέα θρησκεία, ο κομουνισμός, με φανατικούς οπαδούς οι οποίοι έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, μαρτύρησαν τα όσα για τα ιδεώδη του φανταστικού αγγελικού κόσμου που θα επέλθει με την επικράτηση της ιδεολογίας τους. Μια νέα θρησκεία που θα τελείωνε τις παραμυθένιες, τις λαϊκίστικες μονοθεϊστικές θρησκείες των ουρανών.
Τελικά. Με τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού δεν δικαιώθηκε ο Γερμανός πατριάρχης της ταξικής πάλης, αυτός που μίλησε για την εκμετάλλευση του εργαζόμενου από τον εργοδότη, από τον κεφαλαιοκράτη, αφού δεν έγινε η εκπρολεταριοποίηση των λαών, όπως είχε προφητεύσει. Στις ελεύθερες κοινωνίες επικρατεί η ελεύθερη οικονομία με τη συναίνεση των πολιτών, πλουσίων και μη, εχόντων κι όχι. Ο Μαρξ γεννήθηκε Μάιο του 1818.
Διαβάστε ακόμα: