Έγιναν πολλά τον περασμένο αιώνα. Τα περισσότερα από ποτέ. Από τότε που περπατάει στη γη ο άνθρωπος. Τόσα πολλά έγιναν, γι’ αυτό βλέπουμε το 1904 με γραφικότητα, και οπωσδήποτε το ντύνουμε με ρομαντισμό.
Από τις 21 Μαϊου, σα σήμερα, το 1904, άρχισε να γράφει την Ιστορία της η FIFA, το υπέρτατο όργανο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Έδρα της η Ζυρίχη, λειτουργεί σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία και μέλη της είναι περισσότερες από 200 χώρες.
Αρχές του 20ου αιώνα, όταν ακόμα η Αγγλία δεν είχε χάσει τη διεθνή της επιρροή, και με την κληρονομική… αλαζονεία της, ότι αυτή γέννησε το ποδόσφαιρο, ότι αυτή το έκανε γνωστό όπου γης, αποπειράθηκε να το καπελώσει, πριν αυτό οργανωθεί σε πολυεθνικό επίπεδο. Οι άλλοι Ευρωπαίοι αντέδρασαν στη βρετανική απειλή, με συνέπεια η Αγγλία να μείνει εκτός όταν συστάθηκε μία μίνι «ευρωπαϊκή» FIFA στο Παρίσι, με τη συμμετοχή μόνο έξι χωρών. Αυτά, σχετικά με τα γεννητούρια της.
Τις πρώτες και αποτυχημένες εξετάσεις της η βρεφική FIFA τις έδωσε το 1906 όταν διοργάνωσε διεθνές τουρνουά. Η Αγγλία δεν έχασε την ευκαιρία, έγινε μέλος της – σε επίπεδο ακόμα κλαμπ- FIFA και προωθεί αμέσως Άγγλο στην προεδρία της. Εν όψει των ολυμπιακών αγώνων του 1908 στο Λονδίνο.
Η UEFA, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία είναι ένα από τα έξι «κομμάτια» της FIFA. Τα άλλα είναι οι συνομοσπονδίες της Ασίας, της Αφρικής, της Ωκεανίας, της Νότιας Αμερικής και της Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής.
ΑΣΧΕΤΟ: Στα καλιαρντά φίφα είναι το μικρό τσουτσούνι. Αν ακούσεις τραβεστί να σχολιάζει άλλη «συνάδελφό» της ότι είναι… φίφα, αυτό σημαίνει πως τον ειρωνεύεται ως μικροψώλη.
Διαβαστε ακομα: