Πριν από χρόνια πολλά, στα πρώτα του ”ΦΙΛΑΘΛΟΥ”, είχα προτείνει, με συγκεκριμένο πλάνο, πρωτάθλημα Α’ εθνικής με 8 ομάδες. Όχι 16 και 18 που γινόταν, αλλά ούτε 12 και 14. Μελετημένα πράγματα, οι δέκα ομάδες θα ήταν πολλές. Με 10 και 12 ομάδες το πρωτάθλημα δεν θα ήταν πρωτάθλημα. Δεν θα είχε ανταγωνισμό. Τι προέβλεπε το σχέδιό μου;
1. Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, συν Λάρισα και ΟΦΗ, σε ”Σούπερ” πρωτάθλημα, και «κλειστό», δηλαδή να μην υποβιβάζεται καμία ομάδα, για δύο χρόνια, τουλάχιστον..
2. Αυτό το «σούπερ» πρωτάθλημα, όπως το είχα ονομάσει, με την ισχυροποίησή του, με την αύξηση των εμπορικών του εσόδων, θα έδινε κίνητρο σε υποψήφιους μεγαλομέτοχους. Μετά, αφού θα έχουν πέσει τα μπετά, στη συνέχεια οι ομάδες ας γίνουν δέκα (αριθμός 10).
3. Η πρόταση μου προέβλεπε πρωτάθλημα «Α’ εθνικής», μια κατηγορία κάτω από το σούπερ πρωτάθλημα, πάλι με 8 ομάδες, και σε τέσσερις γύρους. Ο πρωταθλητής να δικαιούται θέση στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, νυν γιουρόπα ληγκ.
Τι μας έδειξε το πρωτάθλημα 2023-24 που τελειώνει; Αυτό που όλοι είδαν και, φαντάζομαι, συμφωνούν. Οι ομάδες κορυφής είναι σε απόσταση από τις άλλες στο σωρό. Αυτή είναι μια πραγματικότητα και δεν επιτρέπεται να αγνοείται. Και να συμβιβάζεται κανείς,
Σημασία έχει ότι το πρωτάθλημα από τους μεγαλομέτοχους πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μπίζνες. Αυτό σημαίνει. Και όσο μεγαλύτερος είναι ο ανταγωνισμός, τόσο περισσότερο εξασφαλίζεται ποδοσφαιρική υγεία. Και πακέτα, βέβαια, από την αγορά στα ταμεία της ΠΑΕ.
Πριν σκάσει στην πιάτσα η κοσμοτέ, η Nova, το συνδρομητικό κανάλι, είχε ξεκαθαρίσει; Δεν πάει άλλο, το πρωτάθλημά σας, το λέτε και σούπερ ληγκ, δεν πουλάει. Μειώστε τις ομάδες σε 12-14 το πολύ. Και ο πρωταθλητής να βγαίνει μετά τα play-off.
Μάλιστα, κύριε. Το συνδρομητικό κανάλι… υποδείκνυε στους Μαρινάκηδες και Μελισσανίδηδες ποιο είναι το συμφέρον των εταιρειών τους. Ότι στον Παναθηναϊκό και στον ΠΑΟΚ συμφέρει να παίζει σε πρωτάθλημα που κόβει εισιτήρια, όχι με αντιπάλους του χεριού τους, με ομάδες χωρίς δικό τους κοινό.
Ήταν 16 οι ομάδες, δεκαετία του ’70, είχε υποβιβαστεί ο Πανσερραϊκός και ο αρμόδιος υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής, εκ Σερρών, αδελφός του πρωθυπουργού, πρόσταξε την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ «Να γίνουν 18 οι ομάδες». Για να παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία η πατρίδα.
Αυτή ήταν η αντιεπιχειρηματική αντίληψη παίζει ακόμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Να… εκπροσωπείται η επαρχία, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Κρήτη κ.λ.π. Σα να βγαίνουν οι ομάδες από… ψηφοφορία. Δημοκρατικά.
Να το ξαναπούμε. Ποδόσφαιρο ίσον μπίζνες. Μόνο με πρωτάθλημα ανταγωνιστικό πάει περίπατο σε μεγάλο βαθμό το παρασκήνιο και η διαφθορά. Και μένουν άνεργοι όσοι γραφικοί πουλάνε εξυγίανση στο όνομα της παραμύθι φούρναρης εξυγίανσης.
Διαβαστε ακομα: