Από τη συλλογική μνήμη έδώ και αιώνες έχουν εξαφανιστεί οι βαρβαρότητες της ρωμαϊκής αρένας. Οι μέχρι θάνατο μονομαχίες ανθρώπων με άγρια ζώα, αλλά και με αντιπάλους ανθρώπους. Θέαμα λαϊκό, για να μην αδικούμε τον διοργανωτή των ”αγώνων” αυτοκράτορα. Και η ιστορία του Κολοσσαίου, του ρωμαϊκού αμφιθέατρου, χωρητικότητας 65.000 θέσεων, ξεκίνησε μετά Χριστόν. Και κράτησε κοντά 400 χρόνια.
Μετά την αρχαία Ελλάδα ο πολιτισμός πριν ανθήσει στην Ευρώπη έκανε στάση στην αρχαία Ρώμη. Σήμερα είναι τουριστικό αξιοθέατο το Κολοσσαίο, μια πραγματικότητα εφιαλτική για την αγριότητα της μάζας, του όχλου, πριν αρχίσει να ”ημερέψει” τους επόμενους αιώνες με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αστικοποίηση της δημόσιας ζωής.
Το ποδόσφαιρο σήμερα κυριαρχεί στη λαϊκή διασκέδαση του κόσμου. Αγαπημένο θέαμα για όλες τις κοινωνικές τάξεις και σε λαούς με κουλτούρα διαφορετικής καταγωγής. Είναι πράγματι άξιο ερεύνης το πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα το ποδόσφαιρο γίνεται πρώτη επιλογή θεάματος σε χώρες και περιοχές του πλανήτη στις οποίες ήταν σχεδόν άγνωστο μόλις πριν λίγα χρόνια.
Η πανηγυρική επιβεβαίωση ότι, από μια άποψη, ο άνθρωπος πολιτιστικά έκανε άλματα, καταγράφεται στην συμπεριφορά του στο γήπεδο. Χωρίς υπερβολή βλέπουμε σήμερα κατάμεστα ποδοσφαιρικά γήπεδα κι όμως μοιάζουν να μοιάζουν με εκκλησίες. Ένα εκκλησίαμα χιλιάδων ανθρώπων και μέσα στην απόλυτη ελευθεριότητα του ποδοσφαιρικού αμφιθεάτρου το άτομο θα εκδηλωθεί μόνο για να χαρεί, να ενθουσιαστεί, να καρδιοκτυπήσει, όχι απαραίτητα να βωμολογήσει, να ρίξει αντικείμενα, να ζητήσει αίμα από τους μονομάχους ποδοσφαιριστές.
Οι αράδες με αφορμή ότι έχουν πάρει φωτιά τα κύπελλα Ευρώπης. Καλή ποδοσφαιρική διασκέδαση
Διαβαστε ακομα: